De (Stöppel) haan heeft nog nooit zo mooi gekraaid

De muzikale smeltkroes van Stöppelhaene 2024 is beter en gevarieerder dan ooit!

Interessant? Deel het artikel

Douwe Bob Stöppelhaene
Douwe Bob

Raalte heeft iets met muziek. Een andere conclusie is niet denkbaar. Als je ziet wat er door het jaar heen wordt georganiseerd – van een optreden in een kroeg tot de grote, meerdaagse evenementen – dan is het hier als muziekliefhebber goed toeven. Soms is het één bepaalde stijl zoals blues in al zijn verschijningsvormen. Maar in ieder geval één keer per jaar komen alle concertbezoekers, festivalgangers en andere liefhebbers bij elkaar om zich onder te dopen in de muzikale smeltkroes van Stöppelhaene.

Het muziekprogramma is zo gevarieerd dat de programmaraad iedere dag al van een speciale naam heeft voorzien. Overzichtelijk voor de organisatie zelf en zeker ook voor de bezoeker die zichzelf misschien moet dwingen om keuzes te maken welke avond(en) de voorkeur krijgt/krijgen. Zo is de woensdag uitgeroepen tot talentavond, donderdag tot festivalavond, gaat vrijdag door het leven als tribute-avond, zaterdag als buurtdorpenavond en de zondagmiddag staat beter bekend als de familiedag.
Laten we beginnen bij het begin. De openingsavond is vriendenavond geworden. Dit heeft alles te maken met de nieuwe koers. De Cabaretavond zal door sommigen worden gemist, maar het bleek steeds lastiger om tot een goede invulling te komen. Dit bracht het bestuur tot de moeilijke beslissing dit programmaonderdeel te schrappen en daarmee ruimte vrij te maken voor de Vrienden van Raalte Live tijdens Stöppelhaene. “Een krachtige, toekomstbestendige invulling”, vertelt voorzitter André Duteweert die oktober vorig jaar zijn ogen uitkeek bij de eerste editie van Vrienden van Raalte Live. “Een mooie afsluiter van het Raalte900-jubileumjaar en eigenlijk heel jammer om het bij één keer te laten. We hebben de samenwerking gezocht, er is een kernteam van specialisten geformeerd en zie hier: de tweede editie!”

Woensdag: drie-en-een-half uur knallen

Mede op verzoek van het Stöppelhaenebestuur is wel gekozen voor een professionele insteek. Met drie podia en licht en geluid uit de buitencategorie. “Dit wordt echt een feestje. Drie-en-een-half uur non-stop knallen met een grote variatie aan muziekstijlen waarmee we bands, artiesten en entertainers uit Raalte een podium geven”, stelt kartrekker Raymond Schrijver die op verzoek de deelnemers van dit jaar oplepelt: Firestone, COOL24, Johan Bril, Tismawajewendband, DeesieDjoeks, Ome Corrie, zangeres Christianne Jansen en heel bijzonder: de dansact Elle dansé die met een eigen show op de proppen komt.

“De deelnemers treden alleen op, maar ook met elkaar. Johan Bril met Firestone, de blazers van Tismawajewendband bij een andere band, enzovoort. Dat maakt het wel heel bijzonder. Het is bijna niet voor te stellen dat deze avond gratis toegankelijk is.”

Donderdag: Voor groot en Klein

De opzet voor de donderdag is aardig intact gebleven. Ware het niet dat er sprake is van een compleet ander aangezicht van het Stöppelveld. Met grote artiesten van (inter)nationale allure. Met nieuwe namen en artiesten uit vervlogen tijden die het initiatief hebben genomen voor een prachtige comeback. En zo staan jongeren, jong volwassen en (groot)ouders gebroederlijk naast elkaar op het Stöppelveld om te genieten van alle uithoeken van de Nederlandse en Belgische muziektop. Van Snelle en Donnie tot Clouseau, Son Mieux en Joost (Klein).

Zoek je nog een bestemming voor het laatste deel van jouw vakantiegeld? Sluit de zomer af op het Stoppelveld! Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Schulten Lederwaren in Raalte en via www.stoppelhaene.nl. Kinderen tot en met 14 jaar betalen 22,50 euro. Overige bezoekers betalen 35 euro per kaartje.

Vrijdag: Battle of the Coverbands

Bel je vrienden en vriendinnen! Dit is een Stöppelhaene-avond die je absoluut niet wilt missen en een avond waar je samen het leven wilt vieren. De programmaraad pakt uit met maar liefst vier steengoede coverbands. Dit concept is een beproefd recept om feestgangers van divers pluimage naar het Stöppelveld te krijgen. De dames kijken ongetwijfeld uit naar Totally Spice. Deze Spice Girls Tribute brengt je helemaal terug naar de jaren negentig. Zing mee met de professionele zangeressen die het vijftal Ginger, Scary, Baby, Sporty en Posh gaan neerzetten. Compleet met iconische looks en originele danspasjes. Dat ze wel wat in hun mars hebben, bleek ook tijdens het derde seizoen (2024) van het tv-programma The Tribute – Battle of the Bands waarin de dames het tot de finale schopten.

Totally Spice is niet de enige all-girl band op het Raalter podium, want ook Steam Sister geeft acte de presence. Dit keer geen covers van één specifieke formatie; alles komt voorbij. Het zijn zes pittige, jonge vrouwen die jou helemaal omver blazen. Is het niet met hun muziek en energie, dan wel met glitters, stoom en neon.

Ook bekend van The Tribute – Battle of the Bands 2024 is Brothers of Blues. Wie heeft er niet genoten van de muzikale energie van deze twaalfkoppige band met de Jake & Elwood lookalikes die ook de eindstrijd haalde en daarmee dus ook een ticket verdiende voor een serie van vier optredens in de Ziggo Dome. Natuurlijk komen de nummers van de Blues Brothers voorbij, maar dit is een formatie die meer in z’n mars heeft. Rock & rolll, soul, funk; alles komt deze avond voorbij. Als je nu nog stil kunt blijven staan…

Vooruit, we hebben ook nog een mooie traktatie voor de oudere jongeren… De Tawny Brothers spelen – zoals ze het zelf treffend met een knipoog naar het drankje omschrijven – gerijpte muziek. Met elementen uit de southern rock, blues, Americana en country en met covers van Eagles, Lynyrd Skynyrd, Eric Clapton, CCR en Willy Nelson is het gewoon genieten geblazen.

Zaterdag: Douwe Bob en Dirty Daddies

Volgens één van die mooie tradities die Stöppelhaene rijk is, is de zaterdag een dag met een grote aantrekkingskracht op de buurtdorpen. Dat begint al in de middag als het oergezellige Stroatfestival voor veel sfeer zorgt en het loopt door tot in de vroege nacht. Mocht je het zo lang volhouden, dan word je in ieder geval beloond met een optreden van één van Neerlands’ beste singer-songwriters. Douwe Bob beklimt het podium van Stöppelhaene en weet met zijn band vanaf minuut 1 iedereen in vervoering te brengen met nummers als ‘Ready or not’, ‘This world is our home’, ‘Nothing to lose’ en natuurlijk ‘Slow Down’ waarmee hij elfde werd op het Eurovisiesongfestival.

Ook op de zaterdag actief zijn The Dirty Daddies. Ze behoren zo langzamerhand tot het meubilair van het Sallands Oogstfeest, maar ook al heb je ze al tien keer gezien, je blijft terugkomen. Deze hitmachine is veel meer dan een coverband, hun zondvloed van hits gecombineerd met een tornado aan wonderschone showelementen heeft ze zelfs al tot Ahoy en AFAS Live gebracht. Ook LIJN7 behoort tot het vaste repertoire van Stöppelhaene. Onder het motto ‘het is geen feest, als de bus van LIJN7 niet is geweest’ spelen ze elke zaal en tent in het land helemaal plat met covers van Queen tot Swedish House Mafia en van Hazes tot K3.

Zondag: Bökkers en The Euros

Het is die ene, grote levensvraag waarop iedereen tijdens Stöppelhaene een antwoord hoopt te vinden. Als vaste gast gaat Bökkers ongetwijfeld een goede poging wagen. Dat mogen we althans verwachten als je jouw tour de naam ‘Pompen of Verzoepen’ hebt meegegeven. Het is in ieder geval een thema dat past bij de laatste dagen waarbij je met de spreekwoordelijke laatste adem nog even de laatste muntjes opmaakt.

Nog één feestje op de afsluitende dag van Stöppelhaene, dat vier je natuurlijk ook met onze stamgast The Euros. Niet voor niets al jaren te gast. The Euros garanderen een absurde, energieke show waarin de allerbeste hits uit heden en verleden, de CO2, adrenaline, vlammen en confetti je om de oren vliegen.

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.