De Sallandse Vlinderfotograaf ziet dat het Landkaartje het goed doet in Salland

De Sallandse Vlinderfotograaf monitort vlinders in Salland, hij doet dat al jaren, op enig moment krijg je dan zicht op de stand (van zaken). Als je er dan toch bent om te tellen, waarom zou je er dan geen mooie foto's van maken ;) Een rubriek samen met Salland Zoemt.

Interessant? Deel het artikel

vlinderfotograaf landkaartje

Hij is er weer! Talrijker dan in voorgaande jaren, maar nog steeds even mooi: het Landkaartje. Deze prachtige dagvlinder verschijnt jaarlijks in twee generaties, in twee verschillende kleuren. De eerste generatie heeft namelijk oranje bovenvleugels, terwijl die van de tweede generatie zwart van kleur zijn, met een witte band die over de voor- en achtervleugels loopt. Tevens is de zomergeneratie iets groter dan de voorjaarsgeneratie. De tekening en kleur op de onderzijde van de vleugels is echter bij beide generaties hetzelfde en is te herkennen aan het opvallende, karakteristieke lijnenpatroon. Dat het dit jaar goed gaat met de Landkaartjes in Raalte, geeft mij weer hoop voor de toekomst van deze vlinder.

Het Landkaartje boven het artikel kwam ik afgelopen weekend tegen langs het fietspad gelegen tussen de Knapenveldsweg en de Hogebroeksweg, ter hoogte van de Nieuwe Raalter Wetering. Ik was druk vlinders aan het tellen, toen ik plotseling een WhatsApp berichtje ontving van ’t Natuurlijk Huus. In de tuin van dit inspiratiecentrum voor natuurlijk bouwen, inrichten, wonen en werken, vloog op dat moment namelijk een Koninginnenpage rond. Ik bevond mij dus op precies 200 meter van deze vrij schaarse dagvlinder. Wat een fantastische waarneming! Zou hij zich in Raalte gaan vestigen? De tijd zal het leren.

(tekst gaat verder onder de foto)

Terug naar het Landkaartje. De eerste generatie (de oranje voorjaarsvorm) kun je aantreffen van medio april tot eind juni en de tweede generatie (de zwarte zomervorm) van begin juli tot half september. Grote brandnetel dient als waardplant voor de rups, terwijl de volgroeide vlinder nectar drinkt uit verschillende kruidachtige planten, waaronder fluitenkruid, berenklauw, koninginnenkruid, duizendblad en distels.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *