De Oogvereniging vraagt aandacht voor sociale rechtvaardigheid

Volwassenen en kinderen die blind of slechtziend zijn, kunnen nog onvoldoende vanzelfsprekend meedoen in Nederland. Zo is maar 10% lid van een sportvereniging. Dit moet veranderen. Daarom heeft de Oogvereniging de campagne: ‘De Oogvereniging maakt zichtbaar’ gelanceerd.

Interessant? Deel het artikel

oogvereniging 230905 oog

Oogvereniging Overijssel gaat op 7 september om 15.00 uur met de wethouder Sociaal domein en de beleidsadviseur Zorg en Welzijn van de gemeente Olst- Wijhe in gesprek over deze campagne.

Sporten, op bezoek bij familie en vrienden, pinnen in een restaurant. Voor velen vanzelfsprekende activiteiten, maar niet voor de 350.000 blinden en slechtzienden in Nederland. Dit zijn nog maar enkele van de vele uitdagingen waar blinden en slechtzienden tegenaan lopen. Luuk-Jan Boon, directeur van de Oogvereniging: ‘Op tal van sociale activiteiten kunnen mensen met een oogaandoening nog niet vanzelfsprekend meedoen. Juist deze activiteiten maken het leven leuker. Daarom blijft de Oogvereniging eraan werken om dit te veranderen.’

Meedoen is niet vanzelfsprekend

Dagelijks worden mensen met een visuele beperking geconfronteerd met sociale uitsluiting. Door onwetendheid en vooroordelen binnen de samenleving is het vaak lastig om mee te doen. Zo is 10% van hen maar lid van een sportvereniging en heeft 70% moeite met reizen en vervoer, bijvoorbeeld naar familie en vrienden. De Oogvereniging komt op voor de belangen van alle
mensen met een oogaandoening. Daarnaast verstrekken wij informatie over ogen, zien en niet (goed) zien. Onze vrijwilligers organiseren oogcafés en activiteiten in het gehele land omdat er veel behoefte is aan sociaal contact met anderen.

Activiteiten in Olst-Wijhe

Onze vrijwilligers gaan op 7 september a.s. om 15.00 uur op bezoek bij de wethouder Sociaal domein en de beleidsadviseur Zorg en Welzijn van de gemeente Olst-Wijhe om met hen te bespreken wat de grootste knelpunten zijn voor mensen met een visuele beperking in de gemeente. De Oogvereniging vindt het van belang om mee te kunnen praten over belangrijke issues als ontoegankelijke busstations of sportverenigingen, gevaarlijke verkeerssituaties in de gemeente, digitale ontoegankelijkheid van gemeentewebsites en -apps, om samen oplossingen te vinden en de toegankelijkheid op tal van terreinen te vergroten.

De vrijwilligers zullen de wethouder ook het boek ‘Gezien – Leven met een visuele beperking’ van Marijke Osinga uitreiken. Dit boek bevat 20 interviews met mensen met minder of geen zicht. Hun achtergronden en ervaringen zijn totaal verschillend, net als de manier waarop ze met hun beperking omgaan. Samen geven ze een uniek en rijkgeschakeerd perspectief op het leven in Nederland met een visuele beperking.

Waaruit bestaat de campagne?

Via Facebook en Instagram infomeren we het algemeen publiek over de activiteiten van de Oogvereniging. Via een infographic met kerncijfers en onze standpunten op de website geven we aan wat er nog moet gebeuren op het gebied van inclusie van mensen met een oogaandoening. Onze vrijwilligers in het land leggen contacten met lokale beleidsmakers en de regionale media om aandacht te vragen voor deze campagne en om afspraken te maken om samen te werken. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat mensen met een oogaandoening vanzelfsprekend mee kunnen doen in Nederland!

Website Oogvereniging

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.