De meeste politieke partijen vinden pesticiden en duurzame landbouw niet belangrijk

PAN- NL deed onderzoek naar alle verkiezingsprogramma's van de partijen die deelnemen aan de Tweedekamerverkiezingen en was teleurgesteld. VOLT, Partij voor de Dieren en D66 scoren het best en PVV het slechtst

Interessant? Deel het artikel

spuiten gif

Pesticide Action Network Netherlands (PAN-NL) onderzocht alle verkiezingsprogramma’s en beoordeelde de programma’s aan de hand van 9 onderdelen op het gebied van pesticidegebruik. Volt en D66 scoorden het best met 7 punten gevolgd door PvdD met 6 punten. Deze partijen noemen de noodzaak van het terugdringen van bestrijdingsmiddelen in de landbouw, het beschermen van omwonenden tegen bespuitingen van landbouwpercelen en de noodzaak voor het verbeteren van de toelatingsprocedures. Ook stimuleren zij duurzame(re) vormen van landbouw en de biologische landbouw. CDA, BBB, SP, Ja21 en SGP besteden daarentegen nauwelijks aandacht aan deze onderwerpen, terwijl in het verkiezingsprogramma van de PVV helemaal niets te lezen is over bestrijdingsmiddelen, stimuleren biodiversiteit, duurzame landbouw en/of biologische landbouw. Dit is de conclusie van PAN-NL na een analyse van de landelijke verkiezingsprogramma’s van de belangrijkste politieke partijen.

Volt, D66 en Partij voor de Dieren scoren het best

De verkiezingspartijen werden beoordeeld aan de hand 9 onderwerpen (zie bijgevoegde analyse). In totaal konden zij hiervoor maximaal 9 punten halen. Volt en D66 scoorden 7 punten. Partij voor de Dieren kwam hierna met 6 punten, CU met 5 punten en VVD, NSC en PvdA/GL zaten in de middenmoot met 4 punten. CDA, BBB, SP, Ja 21 en SGP scoorden een onvoldoende met 2 punten. De PVV scoorde het slechtst, zij behaalde geen enkele punt. In hun verkiezingsprogramma stond helemaal niets te lezen over de onderzochte 9 onderwerpen.

Alleen D66 en Partij voor de Dieren pleiten voor spuitvrije zones nabij omwonenden

Hoewel in het algemeen in veel verkiezingsprogramma’s wel de noodzaak wordt uitgesproken dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt teruggedrongen, is PAN-NL teleurgesteld dat daar weinig concrete invulling aan wordt gegeven. In geen enkel verkiezingsprogramma wordt een concrete reductie-doelstelling geformuleerd, dit terwijl in Europa in de Green Deal een reductiedoelstelling is opgenomen van 50% in 2030. Ook is er bijzonder weinig aandacht voor de bescherming van omwonenden bij het gebruik bestrijdingsmiddelen rondom landbouwpercelen. Alleen D66 en Partij voor de Dieren pleiten voor spuitvrije zones nabij omwonenden. Dit staat in schril contrast met de aandacht die politieke partijen wel besteden aan de gezondheid van omwonenden nabij industrieën (denk aan Tata of Chemours).

Enkele partijen willen de sierteelt en bollenteelt aanpakken

Positief is dat vrijwel alle partijen maatregelen willen nemen om de biodiversiteit te herstellen en een duurzamere vorm van landbouw willen stimuleren. Ook zijn er enkele partijen die de sierteelt en bollenteelt willen aanpakken. Zo wil D66 dat deze teelten biologisch worden, terwijl de Partij voor de Dieren direct met de lelieteelt wil stoppen en de bollenteelt wil afbouwen. Ook NSC wil dat het pesticiden gebruik in de sierteelt sterk teruggedrongen gaat worden. Volt en PvdA/GL willen een heffing of belasting gaan invoeren op het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

 

Overzicht van de partijen met het aantal behaalde punten van de maximaal 9 te behalen punten.

 

 

 

Pan-NL komt op voor een wereld zonder schadelijke bestrijdingsmiddelen en staat op nr. 15 in de Duurzame Top 100

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “De meeste politieke partijen vinden pesticiden en duurzame landbouw niet belangrijk”

 1. Avatar

  In de jaren 70 was er al een keiharde poster in omloop. Het was een afbeelding van een foetus, in een soort dwarsdoorsnede van de baarmoeder.
  De bijbehorende tekst was:
  ALS WE VOOR ONZE ECONOMIE ONS VRUCHTWATER MOESTEN BEVUILEN, DAN DEDEN WE DAT OOK !

  Hoezo vooruitgang? Er is weinig veranderd in 50 jaar, zeker niet na de verkiezingsuitslag van gisteren.

  Cor Hopman, Bathmen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.