De meeste huiseigenaren hebben hun woning nog helemaal niet verduurzaamd

Interessant? Deel het artikel

zonnepaal dak @PX Here
Drie van de vier woningeigenaren heeft nog geen helemaal geen stappen ondernomen om zijn huis te verduurzamen. Dat is heel veel, vooral als je weet dat de kosten zich in de meeste gevallen terugverdienen en het wooncomfort omhoog gaat. Die grote aantallen nietsdoeners levert de overheid ook nog eens problemen op, want al bijvoorbeeld in Olt-Wijhe en Raalte moet de samenleving al in 2030 de helft van haar eigen energieverbruik groen opwekken.

Of te wel: hoe meer energie we nodeloos verbruiken in huis, hoe meer zonnepaneel of windmolen moet er aan te pas komen. De cijfers zijn van het Centraal Plan Bureau, dat er meteen aanvullend beleid bij vraagt. Want al in 2050 moeten alle 7 miljoen huizen van Nederland groene energie produceren.

Dat is het resultaat van het klimaatakkoord van Parijs. Dat is niet voor niets gesloten. Als we de CO2 niet terugdringen gaan we nog veel meer hitte ondervinden over dertig jaar en ook de niet mer controleerbare stevige regenbuien nemen dan toen. Hitte en regen van nu komt door CO2 van 25 jaar geleden. In 2050 merken de gevolgen van wat we nu doen.

Het CBS constateert dat een deel van de woningeigenaren geen geld heeft verduurzaming voor te schieten om daarna het terugbetaald te krijgen via een lagere energierekening. Heel vaak gaat het daarbij om woningen waar juist de grootste winst te behalen valt.

Het CBS bepleit daarom voor stimuleren, ondersteunen, ontlasten en ontzorgen. Een van de opties daarbij is het overnemen door de overheid van de kosten via en hypotheek die je via een lagere energierekening terugbetaalt.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.