De Luttenberger Stroatkjals bestaan 25 jaar

De Luttenberger straatzanggroep De Stroatkjels bestaat al weer 25 jaar en is springlevend.

Interessant? Deel het artikel

Straotkjes Luttenberg 02

Wat begon als een idee aan de keukentafel, is uitgegroeid tot een mannenkoor met optredens door de hele regio. De Stroatkjals uit Luttenberg vieren dit jaar het 25-jarig bestaan. Het is zondagavond 5 januari 1997, als zeven personen op uitnodiging van voorzitter Herman Korenromp aanschuiven voor een nieuwjaarsborrel. Er wordt gebrainstormd over het oprichten van een gezellig mannenkoor. Een koor dat Nederlandstalige liederen wil zingen voor een zo breed mogelijk publiek, terwijl het laagdrempelig moet zijn voor zangers om aan te sluiten. Na een gezellige avond wordt besloten om door te pakken.

Door Herman Korenromp

Ledenwerving

Er worden leden geworven. Dat er behoefte is aan een dergelijk koor, blijkt al snel. Na tien dagen bestaat de groep al uit veertien personen en bij de eerste repetitie is het koor doorgegroeid tot 18 man. Daarnaast wordt er gezocht naar muzikale begeleiding, een dirigent en een onderkomen voor de repetities. Dat laatste wordt na een aantal omzwervingen gevonden in het clubgebouw van IJsbaan ‘t Wak in Luttenberg. In eerste instantie bestaat het koor uit allemaal mannen uit Luttenberg. Maar in de loop der tijd zijn ook zangers van buiten Luttenberg tot De Stroatkjals toegetreden. Ook is het principe van alleen mannen losgelaten, toen zich tijdens de zoektocht naar een accordeonist een vrouwelijke accordeoniste aandiende. Sinds enkele jaren is zijn niet meer de enige vrouw, want ook de repetities staan tegenwoordig onder leiding van een dirigente.

Eerste optreden

Na enkele maanden van oefenen staat op 30 april 1997 het eerste optreden op het programma. Tijdens de Oranjemarkt op het schoolplein van Luttenberg beleven De Stroatkjals hun vuurdoop. Later die dag wordt er ook gezongen tijdens het openluchtbuffet van de Luttenbergse middenstand, dit werd georganiseerd in de Butzelaarstraat. Hoewel de mannen nog maar zes nummers onder de knie hebben, vullen ze de hele middag met hun repertoire. In de loop van de jaren hebben er diverse mutaties bij De Stroatkjals plaatsgevonden. In totaal zijn er 53 personen lid geweest. Het koor telt momenteel 21 leden, maar er is nog ruimte voor meer enthousiaste zangers.

800 optredens

Inmiddels zijn De Stroatkjals 25 jaar verder en hebben ze circa 800 optredens verzorgd van uiteenlopende aard. Van verzorgingshuizen tot braderieën, van festivals tot verjaardagen, enzovoort. Er zitten zeker een aantal memorabele optredens bij zoals op SAIL Amsterdam in 2015 en diverse festivals in Amersfoort en Giethoorn.

De optredens vinden over het algemeen in de regio plaats, maar ook zijn onder andere Beneden Leeuwen, Dokkum, Woudenberg, Ridderkerk en Son en Breugel aangedaan. Natuurlijk mag ook het jaarlijks door De Stroatkjals georganiseerde straatkorenfestival “Het Musicale Landleven” op de laatste zondag in juni niet worden vergeten. Een festival dat al jaren niet meer is weg te denken uit Luttenberg.

De Stroatkjals kunnen terugkijken op 25 heel mooie en intensieve jaren en hopen in de komende jaren nog vele mooie optredens te kunnen verzorgen. Ook hopen ze in de loop van dit jaar, aan het 25 jarig bestaan, nog een keer publiekelijk aandacht te kunnen besteden.

Klik hier voor meer info.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.