“Landbouw lijkt soms wel de vijand van de natuur. Chemische bestrijdingsmiddelen met daarin de beruchte neonicotinoïden maken een gewas van de wortels tot de nectar dodelijk giftig voor bijen en andere insecten. Hun populaties zijn dan ook in vrije val. De aantallen weidevogels vallen er achteraan. Ook het bodemleven en de waterkwaliteit hebben te lijden onder de intensieve landbouw. En dan krijgen we er ook nog eens een landschap met ‘groene woestijnen’ van raaigras en akkers met eentonige monocultuur voor terug.”
Bovenstaande schrijft Paul Q de Vries in Mens en Natuur. Het is het begin van een pamflet waarin hij uitlegt hoe het anders kan, door meer met de natuur te landbouwen. Het kan anders. Het gaat ook anders. Als je politiek en media volgt zou je dat niet denken. Maar deEuropese Unie heeft haar landbouwbeleid al lang en breed goedgekeurd. Salland is daarin zelfs een proefgebied.
Lees hier over de ‘new deal’ waarin uitgelegd wordt dat de landbouw anders moet en gaat, waarbij Salland zelfs voorloper is.
Lees hier wat biologische landbouw (dat heet tegenwoordig kringlooplandbouw of natuurinclusieve landbouw) nu eigenlijk is.