Landbouw aan de vooravond van switch naar natuurinclusief

Interessant? Deel het artikel

natuurinclusief

“Landbouw lijkt soms wel de vijand van de natuur. Chemische bestrijdingsmiddelen met daarin de beruchte neonicotinoïden maken een gewas van de wortels tot de nectar dodelijk giftig voor bijen en andere insecten. Hun populaties zijn dan ook in vrije val. De aantallen weidevogels vallen er achteraan. Ook het bodemleven en de waterkwaliteit hebben te lijden onder de intensieve landbouw. En dan krijgen we er ook nog eens een landschap met ‘groene woestijnen’ van raaigras en akkers met eentonige monocultuur voor terug.”

Bovenstaande schrijft Paul Q de Vries in Mens en Natuur. Het is het begin van een pamflet waarin hij uitlegt hoe het anders kan, door meer met de natuur te landbouwen. Het kan anders. Het gaat ook anders. Als je politiek en media volgt zou je dat niet denken. Maar deEuropese Unie heeft haar landbouwbeleid al lang en breed goedgekeurd. Salland is daarin zelfs een proefgebied.

Lees hier over de ‘new deal’ waarin uitgelegd wordt dat de landbouw anders moet en gaat, waarbij Salland zelfs voorloper is.

Lees hier wat biologische landbouw (dat heet tegenwoordig kringlooplandbouw of natuurinclusieve landbouw) nu eigenlijk is.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.