De Keukenhof: Het mooiste lentepark ter wereld of het gif-rijkste?

Op 19 maart opende Prinses Margriet de jubileumeditie van 75 jaar Keukenhof in Lisse. 75 jaren waarbij de Nederlandse bloembollenteelt gepromoot wordt; 75 jaar waarbij de biodiversiteit ineen is gestort: 75% van de insecten zijn verdwenen, bijenpopulaties, akker- en weidevogelpopulaties zijn dramatisch achteruitgegaan. In lucht, water, huisstof en zelfs in natuurgebieden worden resten van bestrijdingsmiddelen gevonden.

Interessant? Deel het artikel

keukenhof pxhere
Keukenhof

In gebieden waar de meeste pesticiden gebruikt worden vind je helaas ook de meeste Parkinsonpatiënten. Dat zal voor de bloembollenregio niet anders zijn. Na 75 jaar ervaring met ernstige gevolgen van pesticiden voor mens en natuur, zou het dan geen tijd zijn dat de Keukenhof deze nare erfenis van zich afschudt en alleen nog biologische bollen plant?

Na diverse brieven en e-mails naar de directie hebben we nooit een inhoudelijk antwoord gekregen.

Bollenteelt dodelijk voor de biodiversiteit

Volgens het CBS was in 2020 in Nederland de grootte van het areaal met gewassen 701900 hectare waarop bijna 5 miljoen kilogram pesticiden gebruikt wordt. De bollenteelt behoort tot de meest bespoten teelten ter wereld. Per hectare wordt op lelies 113,7 kg pesticiden geloosd. In 2020 werd van het totale areaal met gewassen 0,75% (5284 hectare) voor lelies gebruikt en 12% (600558 kg) van het totaal gifgebruik toegepast. De teelt van hyacinten, narcissen en tulpen omvatte in 2020 2,5% van het totale areaal, waarbij 9 % (434779 kg) van totale gifgebruik werd toegepast.

Aan de kleurrijke voorjaarsbloeiers is het niet te zien dat in regio´s waar bollen geteeld worden, het oppervlaktewater biologisch dood is. In de periode 2020-2022 zijn in de bollenstreek Noord- en Zuid-Holland bij vele meetlocaties tot 50 of meer verschillende bestrijdingsmiddelen aangetroffen, met vele overschrijdingen van de vastgelegde normen. De overheid controleert de bodem niet op bestrijdingsmiddelen, maar zonder twijfel is in bollengebieden de bodem ecologisch gezien eveneens dood.

Keukenhof moet haar verantwoordelijkheid nemen

In de website van de Keukenhof is niets over duurzaamheidsbeleid te lezen. Juni en oktober 2023 heeft PAN-NL per email en per aangetekende brief contact gezocht met de directie van de Keukenhof. In de brief vragen wij ons af wat de bezoekers ervan zouden vinden als zij bewust zouden worden gemaakt van de keerzijde van de bloemenpracht die bestaat uit natuurvernietiging en gezondheidsrisico’s. Met de functie van het Keukenhof als uithangbord voor de bollensector, menen wij dat het ook de verantwoordelijkheid van de directie is ervoor te zorgen dat voor het opkweken van bollen die in het lentepark bloeien, de beste teeltmethoden dienen te worden gebruikt.

In de brief biedt PAN-NL aan om de Keukenhof te helpen om te schakelen naar een volledig duurzaam park. Er is alleen gereageerd met een ontvangstbevestiging.

Momenteel is de Keukenhof met minder dan 1 procent biologisch geteelde bollen beplant. PAN-NL pleit voor een actieplan dat de Keukenhof stap voor stap naar pesticiden-vrije voorjaarsbloeiers in 2030 leidt.

Biologische bloembollen

Natural Bulbs uit Hillegom mocht 0,4% (nulkommavier procent) van alle bollen als biologisch leveren. Lees hier meer

 

keukenhof PAN NL

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.