De redacteuren Mariët ten Have, Henk Vloedgraven en Hennie Bouwhuis zijn bijna vier jaar met het omvangrijke project bezig geweest. Het eerste exemplaar van het boek werd uitgereikt aan emeritus pastoor Jan Verweij van de parochie Heilig Kruis.
(Lees verder onder afbeelding)
Aanleiding
De eerste plannen werden gemaakt toen duidelijk werd dat de kerk van Haarle op termijn gesloten zou worden. Na wat eerste speurwerk was het voor de redactie duidelijk dat er voldoende materiaal was om een boek te maken over het katholieke Haarle. Vanaf 1697 heeft Haarle vijf kerkgebouwen gekend die allemaal beschreven worden. Uiteraard zagen die eerste gebouwen er nog vrij sober uit. De bouw van de laatst gebouwde kerk (1964) was veelbesproken omdat die in de plaats kwam van de fraaie neogotische kerk uit 1916.
(Lees verder onder afbeelding)
Beschrijving boek
In het boek valt te lezen waarom die nieuwbouw gewenst was. Leden van het kerkbestuur hebben generaties lang belangrijke beslissingen moeten nemen in kerkdorpen als Haarle. Uiteraard wordt ook beschreven welke pastoors leiding gaven aan de parochie. De kerk was het centrale punt in het dorp, veel verenigingen hadden een geestelijk adviseur.
Na de zestiger jaren van de vorige eeuw werd de invloed van de leken groter en niet alles had nog langer het predicaat ‘katholiek’. In het boek gaan dan ook hoofdstukken over onderwerpen als: kerk en kroeg, sportpark ‘De Pastoorsmoat’, roerige jaren aan de Kerkweg.
Kopen
Het boek is een uitgave van Stichting Marke Haarle en telt 265 pagina’s met ruim 300 foto’s. en is voor € 25 te koop bij: Cigo Nijverdal, Bruna Raalte, Primera Hellendoorn, Buurtsuper Haarle en Cadeaushop Spijkerman Haarle.
Video
Ook is er een documentaire gemaakt over de kerkgeschiedenis van Haarle met onder meer interviews en nostalgische beelden uit de jaren 50-60 van de vorige eeuw. Deze documentaire is getoond tijdens de boekpresentatie en is te zien op de beeldbank van Stichting Marke Haarle.
Klik hier voor de documentaire