De gevolgen van het gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen in de  landbouw voor milieu, biodiversiteit en onze gezondheid

Bioboer Jan Overesch uit Raalte geeft aan waarom een radicale omslag gemaakt moet worden in het grootste deel van de agrarische sector.

Interessant? Deel het artikel

@eigen foto gouden emmer groentetuin overesch jan en mariet

Naar aanleiding van een groot debat, volgende week, over de begroting van het ministerie van LNV, in de aanloop naar het regeerakkoord, een advies aan de partijen om te stoppen met het toelaten en gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen.

Elke dag slecht nieuws over de gevolgen van het gif gebruik in de landbouw voor milieu, bodem en (drink)water. Ook de gevolgen voor onze gezondheid door het gebruik van giftige middelen komen veelvuldig in het nieuws. Denk aan Parkinson, kanker, Alzheimer, dementie, enz. Wanneer is er de druppel die de emmer doet overlopen?

Boeren onder druk gezet

Willens en wetens worden boeren, opgepept door Wageningen Universiteit,  banken, zuivelfabrieken, fokkerij organisaties, landbouwmedia, LTO en voerverkopers, zeg maar Erfbetreders, om de grenzen verder op te rekken.  Door de boer uit te melken gaat deze denken dat uitbreiden en intensivering van de  landbouw de enige manier is om, kost wat kost, te overleven. Supermarkten bepalen middels 6 inkoopkantoren welke prijs de 65.000 boeren krijgen voor hun producten.

Effecten op mens en milieu

Al heel lang lees en zie je de gevolgen voor het milieu, bodem en water als gevolg van deze manier van landbouw plegen, nog steeds gaat de ratrace door. Erfbetreders als banken, voorlichters, zuivelfabrieken, LTO, landbouwmedia,  voer- kunstmest- en gif verkopers gaan ongeremd verder met het oppeppen van de boeren met als gevolg nog meer gif en kunstmestgebruik, waar Nederland al wereldwijd een koploper in is. Hierdoor krijg je een nog intensievere bewerking en roofbouw van de bodem met ernstige gevolgen voor het milieu, water, bodem, akkeren weide vogels, bijen, patrijzen, mieren, enz.

Verandering nu van (over)levensbelang

Is dit het failliet van de Nederlandse industrie-landbouw? Wordt het nu voor iedereen zichtbaar dat het anders moet? Keert de wal het schip?
De Partij voor de Dieren en andere partijen, hebben middels een motie, in de Tweede Kamer aangenomen gekregen, dat het gebruik van landbouwgif uitgefaseerd moet worden! Dat is natuurlijk geweldig nieuws.
Maar, helaas,  partijen als CDA en VVD gaan nu twijfel zaaien dat de motie niet uitvoerbaar zou zijn. Dat zijn die partijen die innig zijn met de industriële landbouw en de kunstmest- en gif industrie en niets ophebben met de toekomst van de aarde en onze kinds-kinderen.

Voorlopers

Gelukkig zijn er reeds vele boeren die bewijzen dat het wel degelijk mogelijk is om voldoende en gezond voedsel te telen zonder gebruik te maken van giftige bestrijdingsmiddelen. Ook de biologische en biologisch- dynamische boeren werken zonder deze middelen. Op ons bedrijf doen we dat al sinds 1994, dus bijna 30 jaar.
Hoe doet de biologische boer dat dan? Door zuinig om te gaan met de bodem, compost en dierlijke mest toepassen, vruchtwissel toe te passen wat inhoudt dat een bepaald gewas 1 x per 6 of 8 jaar terugkeert op de akker waardoor en minder plagen zijn. Ook sterke resistente rassen, ruime plant- of zaai afstand  zodat het gewas snel kan opdrogen, geen monocultures maar kleinere percelen leiden hierheen.
Ook het aanplanten van houtwallen en ruigtes waarin vogels kunnen leven die weer leven van insecten welke op de gewassen zitten. De biologische boer gaat niet bestrijden maar juist telen of boeren in harmonie met de natuur.

Resultaat

Door deze manier van boeren krijgen we een veel gevarieerder landschap waar bloeiende graslanden, kruidenrijke akkers en prachtige houtsingels weer plek krijgen.  Daar waar weer plek en voer is voor akker- weide vogels, zoogdieren, bijen, vlinders, enz. Een landschap waarin het goed toeven is. Dit is ook veel mooier voor de boer. Hij kan zich weer in hart en nieren uitleven in  zijn vak. De boerenbedrijven worden weer evenwichtiger. Er komt weer een toekomst voor onze kindskinderen.

Behandel de natuur als je vriend en vergiftig haar niet!

 

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Partnerbijdragen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *