De Energiescan is “een must-have voor elke onderneming”

Interessant? Deel het artikel

Martijn Endeman gebr meijer
Martijn Endeman

Energie Support Salland voerde een energiescan uit bij Bouwbedrijf Gebr. Meijer in Raalte. Met de conclusies en adviezen uit het rapport is er direct bespaard, maar kon er ook een doordacht meerjarenplan gemaakt worden voor verduurzaming en energetische verbeteringen. Martijn Endeman, directeur van Bouwbedrijf Gebr. Meijer, deelt zijn ervaringen.

Een minimale tijdsinvestering

“Aan tijd kostte me de energiescan zo’n 3 tot 4 uur. Een uurtje om de bouwtekeningen van het pand en de energienota’s te verzamelen. Een uur voor het voorgesprek en de rest voor de rapportbespreking en het advies achteraf. Ik verbaasde me over de diepgang van het rapport. Ons energieverbruik was tot in detail uitgewerkt. Élke lamp, inclusief branduren. Elke machine in de werkplaats tot en met de kopieermachine aan toe. Met die overzichten werd opeens inzichtelijk wat de verspillingen waren en belangrijker; waar de besparingen.”

Conclusies en aanbevelingen

“In het rapport zijn de conclusies en aanbevelingen opgesplitst in maatregelen die zich terugverdienen binnen 1 jaar, 5 jaar en 10 jaar. Alles voorzien van onderbouwing en advies. Een goed voorbeeld zijn de quick wins. Dit zijn maatregelen die direct besparen, zonder noemenswaardige investeringen te hoeven doen. Die leveren vanaf de eerste dag geld op.”

EML-regeling

“Het rapport benoemt ook de EML-regeling (Erkende Maatregelenlijsten voor Energiebesparing). Gebruik je meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 gas per jaar, dan zijn besparende maatregelen wettelijk verplicht. Je kunt dat zelf uitzoeken, maar met zo’n rapport krijg je het aangeboden op een presenteerblaadje. Inclusief de subsidiemogelijkheden.”

De meerwaarde; werkcomfort en bewustwording

“De genomen maatregelen zorgden niet alleen voor keiharde besparingen. Door de nieuwe ledverlichting en het energiezuinige luchtbehandelingssysteem is het klimaat op de kantoren aanzienlijk verbeterd. Daarnaast merken we dat het hele traject gezorgd heeft voor meer bewustwording bij de medewerkers. En daar zit toch de eerste winst.”

Ga voor meer informatie over Energie Support Salland naar www.energiesupportsalland.nl.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.