De laatste tijd is er veel te doen over de toekomst van het gemeentehuis van Raalte. Ook op HierInSalland verschen hierover al veel artikelen. Er moet iets gebeuren om met name de gebruikskosten omlaag te brengen en dit is een enorm dilemma voor het gemeentebestuur. Een heet hangijzer, met een historisch dieptepunt waarbij zelfs door alle andere partijen een motie van treurnis werd ingediend tegen de grootste oppositieparij, een bijzondere actie, die niet mogelijk is, omdat moties niet tegen partijen ingediend kunnen worden, maar alleen tegen het college van burgemeester en wethouders.
(lees verder onder afbeelding)

Voorgeschiedenis
De corona- en energiecrisis hadden ingrijpende gevolgen. Gemeentemedewerkers gingen meer hybride werken, zodat er minder werkplekken in het gemeentehuis nodig zijn, nu nog zo’n tweehonderd. De energiecris had enorme gevolgen voor de expoitatiekosten van het gemeentehuis, dat niet bepaald uitblinkt in duurzaamheid en bijvoorbeeld niet over klimaatbeheersing beschikt en slecht geisoleerd is, mede door loopbruggen en veel glas.
Het vorig college nam voor het aanpassen aan het C- energielabel al posten op in de gemeentebegroting, maar deze bleken veel te laag ingeschat. Het huidige college schakelde daarom het gerenommeerde bouwkundig adviesbureau Hevo in om een gedegen advies te krijgen voor de toekomst.
Exploitatiekosten
Gemeenten in Nederlandn hebben vrijwel geen directe belastinginkomsten in tegenstelling tot onze buurlanden. Vrijwel de volledige inkomsten bestaan uit het Gemeentefonds, de hoogte daarvan wordt in Den Haag vastgesteld en staat de laatste jaren erg onder druk, vooral door het overhevelen van rijkstaken naar de gemeenten, zonder voldoende financiele compensatie. Een verdere beperking van deze inkomstenbron ligt op tafel, dus het wordt absoluut nog veel meer noodzakelijk elke cent twee keer om te draaien.
Nieuwbouw of verduurzamen huidig gemeentehuis
Bij zulke projecten vliegen de miljoenen de meeste inwoners op een beangstigende manier om de oren, waardoor ze in verzet willen komen zonder zich echt in de materie te verdiepen.
Bij aanpassen van het huidig gemeentehuis zullen de investeringen lager zijn, maar de exploitatiekosten altijd hoger zijn. Ook is het bijna altijd zo, dat verbouwingenskosten eigenlijk altijd tegenvallen omdat er onverwachte problemen opduiken. Omdat het huidige gemeentehuis te groot is, moeten er ook nog extra kosten gemaakt worden wanneer gedeelten aan andere partijen verhuurd zouden worden. Verbouwingen mogen maar over 20 jaar afgeschreven worden, nieuwbouw in 30 jaar, wat ook invloed heeft op de jaarlijkse exploitatiekosten.
Bij nieuwbouw zijn de daadwerkelijke investeringskosten direct inzichtelijk en zijn daarbij weinig ongewenste verassingen te verwachten buiten inflatie. Ook kan dan direct optimaal duurzaam gebouwd worden, terwijl bij verbouw altijd compromissen gesloten moeten worden. Minder risico op tegenvallers.
De voorkeur lijkt dan ook uit te gaan naar nieuwbouw.
Communicatie
De inwoners leken zich overvallen te voelen door de gemeentehuis- plannen. Grootste oppositiepartij BurgerBelangen had burgerinspraak als een van de speerpunten in haar verkiezingsprogramma en het lijkt nu een gemiste kans dat zo’n referendum niet gehouden is.
Maar daarvoor is nog tijd….
Er moet in ieder geval veel beter duidelijk gemaakt worden, waarom het college van B&W neigt naar nieuwbouw. Beter uitleggen waarom dit financieel beter zou zijn voor de gemeente en dus haar inwoners.
Wel voerde de gemeente al een Digipanel enquete door, waarin burgers hun mening konden geven. De vragen waren wel een beetje ‘sturend’ op nieuwbouw gericht Deze is helaas niet meer online en de resultaten zijn zijn nog niet bekend gemaakt.
Oude gemeentehuis
Wanneer tot nieuwbouw wordt besloten, garandeert de wethouder dat het oude gedeelte (de villa) in ieder geval intact zal blijven. Het nieuwere gedeelte zal dan afgebroken kunnen worden en vervangen worden door woningbouw, mooi tegen het centrum en met een mooie opbrengst van de duurdere grond om de kosten in een nieuw gemeentehuis verder te drukken.
De gemeenteraad gaat uiteindelijk beslissen voor welke optie gekozen wordt, hopelijk na goede communicatie met de Raaltenaren.
Eerdere HierInSalland artikelen
Klik hier voor meer artikelen over de plannen voor het Gemeentehuis