De Bakenboom in Deventer kan ‘Nederlandse Boom van het Jaar’ worden

Begin van dit jaar heeft Petro Hetjes de Bakenboom aangemeld voor de verkiezing van De Boom van het Jaar 2022 en met succes: de Bakenboom (Populier) in het Worpplantsoen in Deventer is genomineerd namens de provincie Overijssel. In totaal zijn er 12 genomineerde bomen, uit elke provincie één. Het is nu de bedoeling om de Bakenboom te kiezen als De Boom van het Jaar 2022 door hierop te stemmen.

Interessant? Deel het artikel

Bakenboom Worpplantsoen Deventer
Zwarte Populier uiterwaarde IJssel "Het Baken""
Bij de Boom van het Jaar 2022 verkiezing draait niet om de dikste, oudste of mooiste boom. maar om de markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een historisch verhaal of om een boom met een bijzondere waarde voor een dorp of stad. Een boom die een natuurramp overleefde of waaronder sinds mensen heugenis het dorpsfeest plaats vindt. Bomen vertolken een emotionele waarde, zij vertellen ons verhalen die het waard zijn gedeeld en herinnerd te worden. Vorig jaar won de lindeboom naast de pastorie in Maasniel de nationale titel.

Historie

Het Worpplantsoen is een buitendijks gelegen park in Deventer dat vanuit de stad met een veerpontje over de rivier de IJssel bereikbaar is. Het is het oudste stadswandelpark van Nederland. In 1813 kapten de verliezende Franse troepen in Deventer alle bomen van ‘De Worp’ in een poging het oprukkende Kozakkenleger tegen te houden. In 1815 kreeg Deventer toestemming van de koning Willem I om het park te herstellen. Het nieuwe park werd ontworpen door Albertus van Leusen senior en is aangelegd in 1816. Sommige van de oudste bomen, stammen uit die tijd. Volgens de overlevering is De Bakenboom geplant in 1822. Als dat klopt, is hij de oudste populier in zijn soort in Nederland. De hoogte wordt geschat op zo’n 30 tot 35 meter. In het kader van Ruimte voor de Rivier, wat in 2010/2011 in Deventer speelde, kwam de Bakenboom ruimtelijk in het gedrang. Doordat velen zich sterk wisten te maken, zijn nevengeulen niet doorgetrokken en is ruimte gecreëerd voor de boom. Tijdens de werkzaamheden zijn rond de boom hekken geplaatst om te voorkomen dat de bodem zou verdichten door het rondrijden met zware machines. De prachtige populier ‘De Bakenboom’ is nog altijd een baken, een ijkpunt, voor de inwoners van Deventer en voor iedereen die over de IJssel vaart.

Stemmen

Tot 17 oktober a.s. mag en kan iedereen in Nederland stemmen op de boom van zijn of haar keuze via onderstaande link. De boom met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot De Boom van het Jaar 2022. Via de QR code komt u rechtstreeks op de site van de Bakenboom.

Info

Voor verdere inlichtingen over De boom van het Jaar 2022 kunt u contact opnemen met de Communicatieadviseur SBNL Natuurfonds, Marlies Kolthof, tel. 06-18190482.

Klik hier om te stemmen op de Bakenboom

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden