Sanne van der Lugt, onderzoeker voor het Leiden Asia Centre en beleidsmedewerker voor Volt Nederland wil met dat voorbeeld laten zien hoe fout het kan gaan als je ontwikkelingshulp combineert met handel. Ze was op de dag dat we herdenken dat de slavernij 150 jaar geleden is afgeschaft, te gast bij Nieuwsweekend waar ze uitlegt hoe dubieus Nederland opereert in Afrika. Ze stelt ook de Tunesië-deal ter discussie (steun aan een dictator, met nog meer vluchtelingen tot gevolg) en constateert dat we graag naar China en Rusland wijzen, maar vraagt zich af of ‘wij’ een haar beter zijn.
Luister hier het hele interview met Sanne van der Lugt. Voor dit artikel willen we graag het Friesland Campina-verhaal (dat je op 8.05 van het interview hoort) uitdiepen, want dat gaat over het landbouwakkoord, of zoals minister Adema het noemt: het niet-landbouwakkoord.
Salland Boert en Eet Bewust – zie de sponsors – is een lobbyclub van de agro-industrie, waar de gemeenten Olst-Wijhe, Deventer en Raalte aan meebetalen.
Dat landbouwakkoord is een papieren tijger dat een eigen leven is gaan leiden. Feitelijk moeten we de natuur redden, of nog beter: feitelijk moeten we ons eigen voortbestaan als diersoort op deze aarde redden. Daar moeten we de klimaatverandering die we vanwege de industriële revolutie op gang gezet hebben, een halt toe roepen. Daarvoor moeten we minder stoffen uitstoten die er als een deken voor zorgen dat zonnewarmte nog wel op de aarde komt, maar niet meer van de aarde af kan. Oplossing is stoppen met fossiele brandstof en sterk verminderen van stikstofuitstoot. Daarvoor moet je bij de industrie zijn, dus ook bij de boeren-industrie. Boeren moeten weer terug naar natuurlijk boeren.
Dus wordt er gewerkt aan een landbouwakkoord. Want zo doen we dat in ons polderland: iedereen mag meepraten. Maar mag iedereen wel meepraten? En heeft iedereen een gelijke stem? Voor zover ik weet zit er bij de bepaling van de hoogte van een bijstandsuitkering nooit een bijstandsmoeder aan tafel.
Maar bij het landbouwakkoord zitten de boeren wel aan tafel, met drie of vier vertegenwoordigers zelfs: NAJK (de jonge boeren), LTO (met bijna geen achterban meer), FDF (de agressieven) en Agractie (met een heel christelijke voorman).
En dan zit er ook nog eens de agro-industrie aan tafel: lobbyisten die natuurlijk helemaal niet het belang dienen van de natuur. Die willen gewoon geld verdienen. Net als de dranklobby aan de tafel voor drankpreventie en de snackbarhouders aan de tafel van een verpakkingsvrij patatje.
Zo’n voorbeeld van Friesland Campina is schrikbarend. Ze concurreren de Nigeriaanse zuivelboer kapot en bepleiten in Nederland technische middelen om grootschalig boeren in de benen te houden. Je kunt je afvragen met welk doel je je leven wil invullen, maar als lobbyist van Friesland Campina kan het je blijkbaar allemaal ethisch niet zo heel veel schelen. Als er maar eurootjes richting jouw broodheer rollen.
De Farizeeër stond ergens te bidden waar iedereen hem kon zien. Hij bedankte God dat hij beter was dan andere mensen. Hij zei dat hij twee keer per week vastte en zijn tiende betaalde. Lucas 18:11–13
Met die constatering moet je toch gaan nadenken wie je aan je overlegtafels neerzet. Wil je er eigenlijk wel lobbyisten bij hebben? Of zou je die juist moeten wegjagen, zoals Jezus het tempelplein schoonveegde van handelaren: De tempelreiniging. Handelaars en geldwisselaars hadden de tempel tot een rovershol gemaakt!
Als de natuur de tempel is, zijn de handelaars Friesland Campina, de supermarkten, stalinrichters, banken, veevoederverkopers en andere toeleverende en afnemende agro-industrie.
BBB, LTO, FDF en Agractie zijn de geldwisselaars. Christenen noemen zich de hoeders van de aarde, rentmeesters van wat God ons gegeven heeft. Maar het wordt dan toch heus tijd dat die hoeders hun bijbel er nog eens op nalezen.
Met de voetjes op de grond, kunnen zij dan ook maar een conclusie trekken: het landbouwakkoord moet er over gaan hoe we boeren weer zover krijgen dat ze de natuur behoeden en via die weg het diersoort mens van voldoende voedsel voorzien. Ingewikkeld is dat niet:
Bioboeren laten zien dat dat heel goed kan.
Bron: Leiden Asia Centre
Website Leiden Asia Centre
Dit artikel is mij diep uit het hart gegrepen. Meteen dacht ik weer aan wat de Duitse TV zender ZDF ( das zweite deutsche Fernsehen / ”met dem Zweiten sieht man besser ”.. ) , concurrent van de ARD( das erste deutsches Fernsehen ), jaren geleden al liet zien in een documentaire uit hun serie ZOOM ,getiteld :
”Der Milchirrsinn ”, de melkwaanzin. Over het dumpen , ook met subsidie van de EU belastingbetaler , van melkpoeder naar West-Afrika.
Zelf ben ik opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf in midden Achterhoek, we waren zelfvoorzienend en hadden geen schulden bij de Rabo bank. In hongerwinter kwamen Hollanders ook naar ons dorp om eten, de kelder was vol met aardappelen, ingemaakte zuurkool, wekflessen met groente , gedroogde appels en peren. Graan teelden we zelf , gemaaid werd met een machine getrokken door paard Max, gedorst werd in de winter met een grote machine van een loonbedrijf, iedereen hielp ( ”noaberschap” ) en het koren ( tarwe , rogge ) werd gemalen in een regionale windmolen. We brachten het meel naar de dorpsbakker, die het woog en opschreef hoeveel broden hij ervan zou bakken. Melk ging naar een regionale zuivelfabriek.. Alles weg , vele bedrijven kapot gemaakt door de grote ir. Mansholt, die terug uit het gigantisch mooie America dicteerde ; “”Alleen koeien, varkens of kippen vanaf nu “”. Later schreef hij een boek : ”het spijt me “”. Te laat. Boterbergen door half Europa getransporteerd zoals me een truckchauffeur vertelde, melkpoeder overschotten enz. Alles met subsidie…
Op de website NieuweOogst was te lezen, dat Nl 2022 per maand 160.000 biggen naar.. Spanje exporteerde om daar vetgemest te worden.. Global economie ..
Nl heeft 100.000.000 kippen .. het grootse melkveebedrijf 2.2.00 koeien . Niks vergeleken met Mansholts “‘America””, waar een gerobotiseerd melkveebedrijf met 16.000 koeien .. afbrandde . Niets daarvan in onze mainstream media, Hilversum zweeg. Stond ook op de NieuweOogst website, wel zo transparant en moedig.
Dus: terug naar lokaal/regionaal/ nationaal produceren en consumeren. En het liefst met circulair geld. Zutphen en omgeving is mede het bolwerk van deze activiteit , o.a. via de Stichting ‘Huis van de Vrede ‘ ( met het Wiel van Co-Creatie ) en daarop een Link naar Donatie Systeem, met ” 1 Euro per weel ” of meer , voor het streven naar de Nieuwe Wereld. Schenkingen worden totaal transparant gedocumenteerd , dat is hun Kracht. Voorbeelden daarvan : Natuurboerderij de Hommel bij Empe, landgoed De Nieuwe Aarde bij Eefde , maar ook een school met inclusieve natuur educatie.
correctie : Natuurboerderij de Hommelhoeve / en ” 1 Euro per week ” .. of 52 Euro per jaar. Met brainstorming over de verdere uitbouw van het geslaagde Pilot project , voorstel voor schenkingsdoelen .