‘De aarde drie keer opeten houden we niet lang vol’

Interessant? Deel het artikel

georgette annink

“Kijk, als we door blijven gaan met ieder jaar de aarde drie keer opeten, dat houden we natuurlijk niet vol, dat is geen hogere wiskunde”, zegt Georgette Annink uit Luttenberg. “Ik doe daarom al zoveel mogelijk voor het milieu. En toen ik hoorde van die energiescan dacht ik ‘wat fijn dat ik op die manier ook informatie kan krijgen.”

Georgette Annink bouwde vijftien jaar geleden een nieuwe woning aan de Elskampweg in Luttenberg. “Toen was ik ook al zeer geïnteresseerd in de duurzame aarde, dus bij de bouw had ik daar al behoorlijk rekening mee gehouden.” Voorbeeldje daarvan is de dubbele schuifdeur tussen keuken en kamer. Dat kan één ruimte zijn als je dat wil, maar als je ’s avonds in de kamer zit kan die schuifdeur ook dicht en dan heb je kleine knusse ruimte die makkelijk op temperatuur blijft. (Zie ook de foto.)

Dat bleek ook wel tijdens de scan die energievakman Jan Oostewechel uitvoerde. Hij kwam niet met grootscheepse isolatievoorstellen of zonnepanelen op het dak. “Want die zonnepanelen heb ik in 2012 al aangeschaft, als een van de eersten in het dorp. Ik had ook overal dubbel glas. Maar Jan had wel een hele reeks aan kleine aanpassingen.”

Meest opvallende vindt Annink nog wel die schakelaar van de vloerverwarming. “Dat heeft die energievakman even in de goede stand gezet en alleen dat al gaat me energiewinst opleveren.” Oostewechel: “Dat bespaart ongeveer 300 kwh per jaar. Dus zestig euro!” Annink: “Verder wordt het toch wel tijd de peertjes te vervangen voor LED-verlichting. Hij gaf me ook het advies binnendeuren meer dicht te doen. Ik heb ze graag open staan, maar dan verlies je wel veel warmte, ook omdat in de slaapkamer de ramen vaak open staan. Tochtstrips ga ik ook aanschaffen. En het ventilatierooster gaat wat vaker open. Want een goed geïsoleerd huis moet goed geventileerd worden!”

Veel kleine aanpassingen, weinig kosten en een lagere energierekening. Georgette Annink is maar wat blij met het advies. “Want ik wil wel van alles doen voor de duurzaamheid, maar ik vind het toch best nog lastig hoe je dat dan aanpakt. Zo heb ik wel een auto, maar die gebruik ik zo weinig mogelijk. Ik moet eens in de week naar Nijmegen, maar dan pak ik toch de trein. Dat OV mogen ze wat mij betreft wel wat goedkoper maken, zodat meer mensen daar gebruik van gaan maken!”

Helemaal overstappen van gas op elektrisch is nog wat te vroeg. De HR-ketel is nog in prima staat. En vanwege bomen om het huis zijn extra zonnepanelen niet rendabel.

“Maar mijn dochter en ik eten tegenwoordig niet vaker dan drie keer in de week vlees en we zijn overgestapt op Meatless Monday. Die zoons van mij – ze zijn trouwens het huis uit – moeten daar niks van hebben. Maar ik hoop stiekem dat ze er vroeger of later door aangestoken worden,” lacht Georgette.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.