De 10 meest impactvolle acties om energie te besparen in huis

Duurzaamthuis.nl is een zeer interessant platform vol energietips. HierInSalland neemt graag artikelen van hen over over.

Interessant? Deel het artikel

Isolatie duurzaam

Je wilt duurzamer leven. De volgende stap zetten. Maar waar begint dat voor jou? Wij hebben hier de acties waarmee je relatief de meeste impact maakt voor je op een rij gezet. Van eenvoudige aanpassingen die je vandaag nog kunt maken, tot grotere investeringen die op lange termijn lonen, deze lijst biedt voor iedereen praktische en haalbare oplossingen.

Hoeveel Bomen kun jij Besparen?

Bij elke actie lees je hoe groot de milieuwinst is in kilo СО2 per jaar. Maar omdat dit nogal abstract blijft, hebben we dit voor je omgerekend naar het aantal bomen dat je per geïnvesteerde 100 euro bespaart. Hiermee laten we dus niet alleen zien hoeveel impact je met de duurzame actie maakt, maar ook hoe de investering die je ervoor moet maken zich verhoudt tot die milieuwinst!

1. Isolerende Kozijn -en Raamfolie

Bespaar 42 bomen per 100 euro

Milieuwinst: 468 kilo СО2 per jaar

Een voordeligere optie om je ramen te isoleren is het gebruik van kozijnfolie. In plaats van direct op het raam aan te brengen, wordt deze folie op de kozijnen geplakt. Dit creëert een luchtlaag tussen het folie en het glas, wat resulteert in verbeterde isolatie van de ramen. Kozijnfolie is verkrijgbaar voor ongeveer €2,50 per vierkante meter. Het is gemakkelijk te installeren en dus een geschikte (tijdelijke) oplossing wanneer het plaatsen van dubbel of HR glas nog niet mogelijk is.

2. Plak Folie aan de Achterkant van je Radiator

Bespaar 24.5 boom per 100 euro

Milieuwinst: 108 kilo СО2 per jaar

Wist je dat veel van de warmte uit radiatoren wordt opgenomen door de muren waartegen ze zijn gemonteerd? Zonde! Want die warmt heb je natuurlijk veel liever in je kamer. Met radiatorfolie kun je de warmte effectief binnenshuis houden. Radiatorfolie aanbrengen is snel en makkelijk: eerst knip je de folie op maat, waarna je het aan de achterkant van de verwarming plakt met tape of magneetjes.

3. Vervang je Lampen met Energielabel E of F door Ledlampen met Energielabel A

Bespaar 22.7 boom per 100 euro

Milieuwinst: 250 kilo CO₂ per jaar

Vervang je meest gebruikte lampen door led-varianten voor maximale energiebesparing. Controleer bij dimmers de compatibiliteit met ledlampen, want niet alle combinaties werken.

Veel van de standaard (led)lampen hebben nog een label F. Als je label A koopt scheelt dat dus nogal in je energieverbruik.

4. Kies voor een Waterbesparende Douchekop

Bespaar 11.7 boom per 100 euro

Milieuwinst: 90 kilo CO₂ per jaar

Een waterbesparende douchekop kan tot 60% besparen op je energie- en waterrekening. Bij de aanschaf van zo’n douchekop is het belangrijk te letten op het waterverbruik per minuut. Ideale spaardouches verbruiken ongeveer tussen de 4,3 en 6,9 liter water per minuut. Vergeet niet om ook de doucheslang te vervangen. Door de hogere druk bij een waterbesparende douche kunnen oude slangen gaan lekken. Let daarnaast op de verschillende standen van de douchekop. Voor maximale besparing zet je de kop op de meest zuinige stand.

5. Isoleer je Warm-Water-Buizen

Bespaar 8.2 boom per 100 euro

Milieuwinst: 81 kilo CO₂ per jaar

Het aanbrengen van buisisolatie is een eenvoudige en betaalbare doe-het-zelf klus om energie te besparen. Buizen die warmte uitstralen naar ruimtes die je weinig gebruikt, verspillen energie. Met isolatiemateriaal rond deze buizen kun je significant besparen.

Je kunt twee soorten leidingen isoleren: de leidingen naar je kranen/douche en je verwarmingsbuizen. Zowel aanvoer- als retourleidingen verliezen warmte, dus is het aan te raden beide te isoleren. Overweeg een professionele isolateur als je toch al andere isolatiewerkzaamheden hebt gepland. Als dat niet het geval is, kun je het isoleren van de leidingen gemakkelijk zelf uitvoeren. De meest eenvoudige manier is schuimrubber buizen kopen, insnijden en om de buizen schuiven. Vervolgens tape je de inkeping dicht. Goedkoop en snel!

6. Neem Isolerende Gordijnen

Bespaar 6.5 boom per 100 euro

Milieuwinst: 250 kilo CO₂ per jaar

Isolerende gordijnen zijn een goed en relatief goedkoop alternatief voor isolatieglas zoals HR en driedubbel glas. Isolerende gordijnen kunnen jaarlijks tot wel 220 euro aan energiekosten besparen, afhankelijk van het type vensterglas en de isolatiewaarde van het isolerend gordijn.

Deze gordijnen zijn ontworpen met een speciale thermische voering, die helpt om de warmte in de winter binnen te houden en in de zomer de hitte buiten. Dikke velours stof doet dit overigens ook. Deze gordijnen staan niet alleen mooi in je interieur, maar zorgen voor een meer consistente binnentemperatuur, en dus ook lagere energiekosten. Andere bijkomende voordelen van dikke, isolerende gordijnen zijn het dempen van geluid in de ruimte en het tegenhouden van licht (verduisteren).

7. Zoldervloer Isoleren

Bespaar 5.1 boom per 100 euro

Milieuwinst: 1000 kilo CO₂ per jaar

Bij isolatie denk je wellicht niet meteen aan je zoldervloer. Toch is het een actie waarmee je veel impact maakt voor het milieu. Door je zoldervloer te isoleren houd je namelijk ontzettend veel warmte binnen, terwijl het relatief makkelijk te doen is. Ook is het goedkoper dan dakisolatie. Het gaat namelijk om een kleiner oppervlakte en de materialen zijn vaak ook voordeliger.

Het is vooral zinvol om je zoldervloer te isoleren als je zelf nauwelijks op zolder bent. Anders kun je beter wel je dak isoleren.

8. Vergroen je Omgeving en Plant Bomen

Bespaar 3.3 boom per 100 euro

Milieuwinst: 22 kilo CO₂ per jaar

Van alle planten vangen bomen verreweg het meeste CO2 op. Met meer bomen komt er dus minder CO2 in de lucht. Dat helpt tegen klimaatverandering. Heb je de ruimte om bomen dicht bij je huis te planten? Dan helpen ze in de zomer je huis koeler te houden en in de winter laten de ‘kale’ takken de zon lekker door om het huis te verwarmen. Ook vogels en andere dieren zullen je dankbaar zijn voor de nieuwe aanplant!

Niet iedereen heeft de ruimte voor bomen in zijn (voor) tuin. In kleinere tuinen zijn struiken en andere planten ook een heel mooie toevoeging voor het aantrekken van dieren en het filteren van de lucht. Via het project ´Nederland Zoemt´ van Natuur & Milieu vind je een handige lijst met planten die wilde bijen aantrekken. Dus haal de tegels uit je tuin en vergroen!

9. Verspreid de Warmte Beter met de Radiator Ventilator

Bespaar 2.8 boom per 100 euro

Milieuwinst: 311 kilo CO₂ per jaar

Een radiatorventilator, ook bekend als radiator booster, is een innovatief product dat bijdraagt aan een energiezuiniger huis. Het werkt door de warme lucht die normaal opstijgt vanuit de radiator sneller en efficiënter de kamer in te blazen. Dit zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatiger door de ruimte wordt verspreid, waardoor de thermostaat eerder kan worden teruggedraaid en de verwarming minder lang hoeft te branden.

De ventilatoren zijn eenvoudig te installeren. Je hebt er geen technische kennis voor nodig! Het apparaatje klemt zich met magneten vast aan de onderzijde van de radiator en dan is het een kwestie van de stekker in het stopcontact doen (er zijn merken die in combinatie met een powerbank werken voor als er geen stopcontact in de buurt is).

10. Win de Warmte terug uit je Douchewater

Bespaar 2.8 boom per 100 euro

Milieuwinst: 311 kilo CO₂ per jaar

Elke keer dat je doucht, gebruik je 60 tot 80 liter water dat tot 38 graden is opgewarmd. Als dat water het doucheputje bereikt heeft het nog steeds zo´n 35 graden. Zo spoelen we dus niet alleen veel water, maar ook warmte weg! En dat is zonde. Een douche-wtw heeft een warmte-terugwinsysteem (wtw), dat deze warmte hergebruikt. Het verwarmt het koude water dat van de leiding naar je mengkraam stroomt op, waardoor je boiler of ketel minder hard hoeft te werken. En dat zie je terug op je gasrekening!

Voor verdere uitleg van de bovenstaande berekeningen en bronnen die ten grondslag liggen aan de genoemde actiepunten, inclusief bronvermelding, verwijzen we je graag naar onze website.

Ons advies om aan de slag te gaan:

Eenvoudige acties zoals kozijnfolie of radiatorfolie plaatsen leveren het meeste op. Maar zijn dit nou ook de beste acties om te nemen? Dat hangt heel erg van jouw situatie af:

  1. Woon je in een huurhuis? Of heb je een beperkt budget en zul je ergens niet lang blijven? Dan zijn kleinere acties zoals isolerend kozijnfolie, radiatorfolie, isolerende gordijnen of radiator ventilatoren plaatsen erg goede investeringen. De kosten zijn beperkt, je verdient de investeringen erg snel terug en in veel gevallen kan je deze meenemen naar een eventuele volgende woning.
  2. Heb je een huis gekocht waar je langere tijd in blijft wonen? Ga dan voor de oplossingen die op lange termijn echt duurzaam zijn, zoals vloerverwarming, een warmtepomp, driedubbelglas en andere isolerende acties. Je verdient dit relatief lastiger terug omdat de investeringen zo hoog zijn, maar de waarde van je huis gaat wel omhoog en met alle duurzame leningen en subsidies is er veel mogelijk.
  3. Onafhankelijk van hoe je woont: Sommige acties, zoals een waterbesparende douchekop zijn altijd een goed idee!
  4. Vervang stapsgewijs je huishoudelijke apparaten voor energiezuinige varianten: Als je lampen, koelkast, wasmachine, gasfornuis etc. aan vervanging toe zijn, ga dan voor de meest energiezuinige variant. Dat kost eerst wat meer, maar dat verdien je echt weer terug met een lagere energierekening.
  5. Ga voor natuurlijke en eenvoudige oplossingen. Hang je was bijvoorbeeld gewoon uit in plaats van de droger te gebruiken.

Kortom: Kijk je niet stuk op de grote acties, maar ga alvast aan de slag met kleine stappen die voor jouw situatie geschikt zijn.

Klaar om in actie te komen voor een duurzamere levensstijl? Laat onze handige tool je helpen om de eerste stappen te zetten!

Op de website van Duurzaamthuis vind je een handige tool waar je jouw persoonlijke actielijst kan generen! Heel praktisch en interessant. Via deze tool leerden wij bijvoorbeeld dat radiatorventilatoren het meest populair zijn: 51% wil hiermee aan de slag. Op nummer 2 staan de tochtstoppers met 43% en op nummer 3 radiatorfolie met 41%. Waar begint jouw actieplan mee?

Geschreven door: Ebrina van der Bijl, Duurzaamthuis.nl

 

Website Duurzaamthuis.nl

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden