Das voelt zich weer thuis in Overijssel

Interessant? Deel het artikel

Das dier
De das duikt in Overijssel steeds vaker op. Met zijn zwart-witte vacht en zijn kloeke formaat (het grootste wilde zoogdier in ons land op de wolf na) maakt hij een onuitwisbare indruk als je hem ziet scharrelen. En met een beetje geluk kan je in mei mini-dasjes zien!

Dassen zijn marters, met de kenmerkende scherpe hoektanden, maar het zijn alleseters. Ze lusten wormen, muizen en eieren maar ook veel bessen en planten.  Verdroging van ons landschap is ook voor de das slecht nieuws. Daardoor komen steeds minder regenwormen en kevers voor en die vormen samen driekwart van een dassenmenu.

Tot aan de jaren ’60 werd in ons land fanatiek gejaagd op de das, net als op marters, bunzingen en vossen. In Duitsland gebeurt dat nog steeds, waardoor ze bij Twente maar weinig de grens over komen. Maar mondjesmaat breidt de populatie zich toch uit.

Jagen op de das mag in ons land niet, het zijn beschermde dieren. De meeste slachtoffers vallen hier door het verkeer. Tijdens hun nachtelijke tochten kunnen ze vele kilometers afleggen en steken daarbij wegen over. Ze hebben ook vrij slechte ogen. Als het gras in de berm lang is, overzien ze niet dat ze vlakbij het gevaarlijke verkeer zijn omdat ze zich laag bij de grond voortbewegen. Faunatunnels en –rasters helpen ze veilig oversteken, waardoor hun overlevingskansen beter worden.

Er leeft maar 1 familie in een burcht en de gemiddelde bezetting is 3,2 dassen per burcht. De burcht is een flink bouwwerk op een helling met gangen van wel 4 meter diep. Ze ‘bekleden’ de verschillende kamers met gras, mos en varens. Dat verschonen ze regelmatig en ze poepen buiten de burcht.

Ze houden geen winterslaap maar zijn als het koud is wel minder actief, door de speklaag kunnen ze dan wel een paar dagen lekker binnen slapen. Ze zien er aaibaar uit, maar vergis je niet: dassen verdedigen hun leefgebied fel. In Engeland worden met dassen zelfs illegale gevechten gehouden. Mensen hebben niets van ze te duchten. Wij hoeven alleen maar te genieten als ze tevoorschijn komen. En dat is in deze tijd van het jaar steeds vaker. Met een beetje geluk kun je zelfs jonge dasjes zien. Die zijn vroeg in het jaar (januari – februari) geboren, zodat ze in mei, als de dagen het langst zijn, al de burcht uitkomen. In mei heb je dus de beste kans om dassen te zien. Omdat de nachten kort zijn komen ze eerder naar buiten om toch genoeg tijd te hebben om voedsel te zoeken.

Met dank aan: Landschap Overijssel

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.