Dankzij advies van Energieloket Salland flinke besparing in energiekosten

Interessant? Deel het artikel

jos westenenk jan oostewechel

Jos Westenenk heeft nog geen heel stookjaar om terug te kijken, maar hij weet nu al dat zijn maandelijkse lasten aan gas en elektrisch behoorlijk zijn afgenomen. “Ik heb zo’n 6000 euro geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen, dat heb ik er binnen zeven jaar wel weer uit!”

Westenenk woont vrijstaand, in een huis dat in 1987 aan de Lemelerweg in Luttenberg gebouwd werd. Hij vond zijn energieverbruik aan de hoge kant en riep daarom de onafhankelijke hulp in van een vakman van Energieloket Salland. Jan Oostewechel kwam een QuickScan doen en bevestigde dat vermoeden. Hij vond het verbruik van elektra wel wat hoog, als hij dat tegenover vergelijkbare situaties zette. Gasverbruik zat wel op het gebruikelijke gemiddelde, maar dan wel van een woning met vergelijkbare grootte, bouwjaar én isolatiegraad. Dus er viel zeker nog wel wat te winnen.

Comfort
Als vakman van Energieloket Salland kwam Oostewechel niet alleen met een bezuinigingsadvies, maar ook met prioriteitenlijst voor comfortverbetering. Want dat is zo mooi aan energie besparen: het bespaart geld én het verhoogt je wooncomfort. Een van die tips is dat je een frisse slaapkamer beter kunt organiseren door ’s ochtends het raam even een half uur op een kier te zetten, dan door de deur naar het huis open te houden. En in de nacht ook liever het raam open en de deur dicht.

Heel simpel
Besparen was in sommige gevallen ook heel simpel: het isoleren van leidingen van de centrale verwarming op plekken waar je de warmte niet nodig hebt, zoals in de cv-ruimte zelf. En het terugbrengen van de basisventilatie in de badkamer als je de douche niet gebruikt maar verder in het huis wel stookt. En simpelweg de thermostaatknoppen van vloerverwarming en radiator in de badkamer juist instellen. Soms moest Westenenk er iets meer voor doen: het ventilatierooster in de keuken voorzien van een regelbaar rooster. Er kan ook nog een isolerend gordijn bij de voordeur komen.

Winstpakker bij energie besparen is heel vaak de maximale aanvoertemperatuur van het cv-water terugbrengen van 85 naar 60 graden. Dat is meer dan genoeg om je huis warm te krijgen. Dat is een kwestie van instellen, een gratis besparing dus! Het is ook lonend het thermostaat in de ruimte te hebben waar een aangename warmte belangrijk is: in de kamer dus.

Andere besparingen waren bijvoorbeeld te realiseren door alle verlichting om te zetten naar LED, de warmhoud-functie voor water van comfort naar eco in te stellen en de vloerverwarmingspomp te voorzien van een pompschakelaar, zodat die alleen maar werkt als er vraag is.

Zonnepanelen en triple glas
Het echt grote werk zat ‘m bij Jos Westenenk in de aanschaf van zonnepanelen. Daar kon ik voor terecht bij Ties Veltmaat hier in het dorp, die had een scherpe prijs en hij heeft de klus inmiddels netjes opgeleverd. Daarnaast kreeg hij het advies om het oudere type dubbel glas aan de noordzijde te vervangen voor het nieuwe type triple glas. Ik heb samen met de energievakman ook nog gekeken naar een warmtepomp, maar dat is niet rendabel op dit moment. Een overstap naar een andere energieleverancier wel. Dat is dan toch een tip die je ook zo maar mee krijgt!”

Gratis advies
De aanpassingen leveren Westenenk een flinke besparing op in de energiekosten. “En dat op basis van een gratis advies van het Energieloket! En dan krijg je de BTW op de kosten van de zonnepanelen ook nog terug. Ik denk dat ik de uitgaven met een jaar of zeven terugverdiend heb, terwijl het comfort gelijk verhoogd is. Het advies was helder en goed uitvoerbaar. Maar ook in de uitvoering kon ik geregeld terugvallen op Jan Oostewechel. We hadden nog geregeld wat app-contact met vragen en antwoorden. Dus al met al ben ik dik tevreden. Je merkt trouwens toch wel dat duurzame energie vaker onderwerp van gesprek is hier in Luttenberg. We hebben hier ook een werkgroep Duurzaamheid, met mensen erin die midden in de samenleving staan. Die maken zich hard voor de zaak en hebben veel draagvlak. Dus ja, als het onderwerp ter sprake komt, vertel ik uiteraard dat het zeker de moeite waard is te kijken wat je kunt besparen.”

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.