De kleren die je nu draagt, hebben op zo veel manieren een negatieve impact, dat we er liever niet bij stil staan. Daniel Cohen Stuart en Yann Wunsch wilden het probleem echter onder ogen zien. Met Ragnarøk Clothing geven ze de kledingindustrie een heel ander gezicht. Vanuit Zwolle.
Ragnarøk staat in Scandinavische landen voor het einde van de wereld, maar tegelijk ook voor het opkomen van een nieuwe wereld. Het ‘lot van de heersende machten, de ondergang van de goden en de wereld’, zegt Wikipedia. ‘Na de slag zal de wereld geteisterd worden door natuurrampen en uiteindelijk verdwijnen in de zee, waarna de wereld weer frisgroen boven de golven vandaan komt. De goden zullen herboren worden en de wereld herbevolkt.’
De ondergang van de wereld vergelijken met de kledingindustrie? Als je je er in verdiept is dat zo gek nog niet. Productie van kleding is ernstig milieuvervuilend. En omdat wij kleding tegen woekerprijzen kopen, zijn de arbeidsomstandigheden in Bangladesh en andere productielanden erbarmelijk. Daar komt bij dat een derde van alle gemaakte kleding nooit gedragen wordt terwijl het wel met scheepsladingen vol de wereld overgaat. En de kwaliteit van wat we aan hebben – vooral als het gekocht is bij de goedkope ketens – is zo slecht dat het na een paar keer wassen vaak al weer waardeloos is.
Ragnarøk Clothing maakt daar allemaal een eind aan. De startup in Zwolle maakt garen van cellulose uit houtpulp, een basisproduct dat nu nog uit Oostenrijk komt maar op den duur misschien wel uit Nederland, Overijssel, Salland. De t-shirts die ze maken gaan een leven lang mee, of je krijgt er op zijn minst een levenslange repairgarantie op. Daardoor is de reclyclingkans ook groot, teruggebrachte shirts worden weer tot garen gemaakt en van garen weer tot shirt.
De startup is niet gelijk al een bedrijf dat heel Nederland van t-shirts (en later wellicht andere kledingstukken) gaat voorzien, Daniel en Yann en hun team willen vooral ook een blauwdruk neerzetten voor de kledingmerken van morgen. Lokaal produceren en het product helemaal circulair maken. Een QR-code in de shirts verwijst naar het bewijs daarvoor. Met een minimale voetafdruk een maximale kwaliteit leveren, zeggen de oprichters, die voorlopig onderdak gevonden hebben in ZWINC, de oude Philipsfabriek in Zwolle, waar ze het al gepresteerd hebben het aantal kilometers dat een kledingstuk aflegt voor jij het aanhebt met 96 procent terug te brengen ten opzichte van een vergelijkbaar kledingstuk uit de reguliere handel. Het watergebruik is teruggebracht met 94% en de CO2-uitstoot met 69%. En die CO2 wordt opgeslagen door het planten van bomen in Frankrijk met partner EcoTree. Op termijn gaat er steeds meer CO2 opgeslagen worden dan er wordt uitgestoten met de kledingproductie. Over tien jaar zelfs tien keer meer!
De shirts zijn te koop in de webwinkel van ragnarøk-clothing. Ze kosten 42,50 euro per stuk en zijn bedoeld een leven lang mee te gaan. En wat er meer van is: de kleding heeft een bacteriële eigenschap dat je de luchtjes van gisteren vandaag niet meer ruikt. Alles wat je hoeft te doen is de kleding ’s nachts luchtig ophangen. Dat scheelt dus ook weer extra wasjes draaien.
Maar belangrijkste is dat je niet meer iets aan je lijf hoeft te hebben dat het milieu zware schade aanricht en dat gemaakt is door mensen die in omstandigheden en voor een salaris moeten werken waar jij je kinderen en kleinkinderen voor zou behoeden.
Meer lezen over Ragnarøk Clothing?
Dat kan
hier bij de ASN Bank,
hier bij Triodos,
hier op een platform voor duurzame kledingmerken
en dan hier nog op een travel-blog.