Dagklad: Wissel!

Dagklad columnist Marius Jaspers ergerde zich kapot in het gemeentehuis van Olst- Wijhe.

Interessant? Deel het artikel

kees 230327 wissel rails

Mag je medelijden hebben met een lokale wethouder? In casu Marcel Blind? Wacht, ik geef niet-Wijhenaren even de tijd om de nooduitgang te zoeken. Want het gaat nogmaals over Noordmanshoek. En dorpsgenoten met een voorkeur voor een keurig, objectief verslag verwijs ik graag door naar RTV Oost.

(Lees door onder afbeelding)

Noormanshoek Wijhe

Zelf breng ik die neutraliteit niet op; ik heb te veel afgezien gisteren in de volle vergaderzaal. Vol, want behalve de raad waren daar zeven insprekers plus aanhang. Er moesten stoelen worden bijgehaald; die van de nieuwe burgemeester bleef helaas leeg, waarmee ze een uitgelezen kans miste om te weten te komen wat er in haar gemeente bloeit en broeit en wordt verknoeid.

Het project Noordmanshoek is ontaard in een loopgravenoorlog: voor- en tegenstanders hebben zich diep ingegraven. Zo diep dat de voortreffelijk verwoorde argumenten van de insprekers (allen vóór NMH) hoog over de hoofden van de coalitiepartners heen leken te vliegen; VVD, CDA en Gemeentebelangen gingen er amper op in. Ik schreef al eerder over die laakbare houding (zie Zittende Raadsleden) en het was gisteren niet beter.

Het CDA kwam met een futloos reactietje dat volledig uitgeschreven op een vloeipapiertje zou passen; Armando Maglio (VVD) bezigde in de loop van de avond 12x het woord ‘kaders’, zonder ooit te verduidelijken wat die ‘kaders’ omlijstten of begrensden. Ook belangrijk: hij kende ‘mensen’ die óók tegen waren. Wie dan? Nou, gewoon, ‘mensen’. Ten slotte Ronnie Niemeijer (GB). Die heeft zich een communicatiedodende spreekstijl aangeleerd die het voor de toehoorder vrijwel onmogelijk maakt na te gaan wat hij bedoelt en óf hij iets bedoelt – zijn verbale bijdragen klinken alsof een humeurige buurman grindzakken leegstort in een kruiwagen.

En nu mijn medelijden met wethouder Blind. Het begon met ergernis: want uit alles sprak diens weerzin tegen het hele gebeuren. Nou had hij zelf een fluttig ‘feitenrelaas’ ingeleverd. Met wat meer volledigheid had hij zich veel kritiek kunnen besparen. Je zou verwachten dat hij zich vervolgens grondig zou prepareren, maar hij stond daar alsof hij zich in de avond had vergist en door een gemeentebode van de tennisbaan was gehaald.

Koop een HEMA-merkstift, Marcel, dacht ik (steeds geïrriteerder), dan kun je sleutelpassages in dossiers markeren. Dan hoef je niet de zieligheidskaart te spelen of bij gebrek aan bewijs te beginnen over je blauwe ogen. Dan kun je af en toe een datum noemen in plaats van te brabbelen over ‘de zomerperiode’. Of te vluchten in flauwe voetbalvergelijkingen over de ‘derde helft’ (jammer dat het publiek erg kort werd gehouden, anders had ik tussendoor graag uitgelegd dat de derde helft niet hetzelfde is als ‘blessuretijd’, maar verwijst naar filevorming bij de bierpomp in de sportkantine).

Bij elke interruptie van GL, D66 of PvdA keek de wethouder diep gekwetst, alsof hij niet wist waar hij het aan had verdiend. Tijdens een pijnlijk lange stilte (waarin hij zijn gedachten ordende, zijn paperassen herschikte of terugverlangde naar de tennisbaan) hóórde ik het ongeloof van het publiek. Was dit echt? Ging dit over een al jaren lopend miljoenenproject? Aan alles was te merken dat Blind niet meer wilde, niet meer kon. Dat hij dat hele project hartgrondig verfoeide: als er nog iemand één keer ‘burgerparticipatie’ zei of ‘voedselbos’ of ‘stekker’ zou het hem te machtig kunnen worden. Ineens begon ik hem beklagenswaardig te vinden. Het is weliswaar Lijdensweek maar er zijn grenzen.

Een van de insprekers had voorgesteld een nieuwe voorzitter aan te stellen… Een die de partijen weer bij elkaar aan tafel wil brengen. Nieuwe gedrevenheid, durf, energie! Een frisse blik!! Misschien moet de burgemeester het zelf doen, of desnoods een externe kracht. Voor de vorm moet Marcel Blind natuurlijk wel even worden gepolst, maar afgaande op zijn martelaarsblik van gisteravond zal het voor hem een opluchting zijn als hij van dit ellendige dossier wordt verlost. En met wat goede wil van alle partijen kan de Stichting Noordmanshoek dan weer verder.

Wie wil controleren of ik overdrijf: ziehier het videoverslag.

Voor degenen in de raad die menen dat bonen maar twee kleuren kunnen hebben

Website Dagklad

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.