Dagklad: Siep Raast door

Dagklad columnist Marius Jaspers oriënteert zich zo breed mogelijk voor de Tweedekamerverkiezingen.

Interessant? Deel het artikel

Kieswijzer
Kieswijzer

Stemwijzer, Kieshulp… het klinkt reuze gedienstig, maar vergeet niet dat zulke apps slechts een fractie van het politieke ideeënspectrum weergeven: dat van het fantasieloze, bangige, nooit-met-losse-handen-establishment. In de aanloop naar 22 november sprak ik daarom met Siep Raasmus jr., gediplomeerd zelfstandig denker en demeritus professor agitatie en sociale omwentelingen.

Siep jr. wacht mij op in het voortuintje van zijn woning in Noord-Raalte. Het hekje knerst roestig; om de voordeur te bereiken moet ik mij door een wirwar van wilde wingerd wringen. Raasmus (smoezelige bril, rossige baard die jaren geleden aan de natuur is prijsgegeven) zit direct op zijn praatstoel en demonstreert in een dichte sigarenwalm zijn befaamde ufo-view op alle grote crises van ons tijdsgewricht. Revolutionaire ideeën zwiepen als dronken vleermuizen door de schemerige kamer.

“Armoede? Woningnood? Migratie? Inflatie? Personeelsgebrek? De makke van Den Haag is dat men problemen in afzondering beschouwt. Het woord ‘departement’ zegt het al – ieder ministerie heeft zijn eigen takenlijstje en oplossingen worden steevast gezocht binnen ‘de smalle marges van de politiek’. De kaasschaaf, 0,08 % beknibbelen hier, een miezerig toeslagje daar, water doen bij wijn waar al een sloot water in zit…”

Siep haalt diep adem (zelfs voor een begaafd retoricus als hij onvermijdelijk).

“Nederland komt tot stilstand, beweert men. Zorgpersoneel is niet te krijgen for love or money, elektriciens, ingenieurs, leraren, postbodes. Herinner je je de kreet ‘noodzakelijke beroepen’ nog uit de coronatijd? Daar zijn nooit consequenties uit getrokken! Denk eens na: op een beroepsbevolking van 10 miljoen, hoeveel mensen doen er niet-noodzakelijk of ronduit schadelijk werk? Bedenk eens hoeveel kapitaal, energie en creativiteit er wordt gespendeerd aan al die gelikte filmpjes die ons hersenspoelen om bij AH, Lidl of Jumbo te kopen?!?! Opdoeken die hele reclamesector, dan komt er een tsunami aan talent vrij. Je hebt het algauw over een man of 50.000.”

“Míjn stem heb je!” roep ik – ietwat voorbarig, want Raasmus komt nog maar net op stoom. Over de 3 miljard euro die wordt uitgetrokken om Schiphol op te kalefateren: “Iedere loodgieter die dáár werkt, is niet beschikbaar om elders een lekkage te verhelpen. Het is allemaal een kwestie van keuzes. Neem Lowlands. Zo’n festivaldorp voor 60.000 bezoekers stampen ze binnen een week uit de grond… Maar met 50.000 asielaanvragen per jaar lopen ‘we’ tegen de grenzen aan. Wiens grenzen?

Geef mij 80 Kamerzetels en binnen vier jaar herschep ik dit land radicaal.”

“Eerst verbied ik alle bullshit jobs! Maaltijdbezorgers, enquêteurs, coaches en andere luchtfietsers, fotomodellen en influencers, lobbyisten, pr-medewerkers, tienduizenden codekakkers van software die ons manipuleert en verleidt tot overbodige aankopen en zinledige activiteiten. Sluit al die decadente barbershops en stinkende nagelsalons, en alle winkels met ‘tique’ en ‘tiek’ in de naam.”

Hij valt even stil, ik vermoed dat de ziener mij priemend aankijkt achter het rookgordijn, door smoezelige brillenglazen.

“De complete jeugd zit psychisch in de kreukels, op het werk branden leidinggevenden én ondergeschikten sneller op dan Griekse bossen. Miljoenen bejaarden kwijnen weg, ongewassen, ongelucht en eenzaam. Met wie gaat het goedbeschouwd wél goed? Maak mij dictator en ik zou internettoegang beperken tot max. drie kwartier per persoon per dag. Beter voor klimaat én psyche! Elke ochtend om 7 uur houden we een nationaal reveil (absenten worden genoteerd!), met volkszang en aansluitend heilgymnastiek; daarna voor iedereen een koude douche en een vezelrijk ontbijt met watergruwel en roggebrood zonder beleg. Siep Raasmus jr. brengt de ruggengraat terug in Neêrlands ruggen! Hoe vind je die? Speciale brigades confisqueren onder mijn regime E-bikes van jongeren. Ik droom soms van een vreugdevuur van fatbikes en elektrische steps. En als het toch eenmaal lekker fikt…”

Ik prevel dat ik nog naar een andere zelfstandig denker moet en begeef mij manmoedig tussen de wilde wingerd.

Op de stoep bij Siep

Siep raasde al eerder: zie hier

 

Overgenomen van Straatjournaal november ’23

 

Website Dagklad

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.