Dagklad: Feestje

Dagklad columnist Marius Jaspers belicht deze week een feestje in zijn dorp waarover wat vurige lokale commotie ontstond.

Interessant? Deel het artikel

dagklad 230716 hemel wolken

‘Het leven is een feestje maar je moet wel zelf de mortierbommen aansteken.’

In mijn favoriete angst- en paniekzaaier De Stentor (regiobijlage Salland) lees ik over de knalfuif van Ronald van Berkum (net 50), die 50 werd en dat vierde met een ‘besloten’ vuurwerkshow. ‘Besloten’ in die zin dat het geen openbaar evenement was, niet in de zin dat de projectielen inpandig werden gelanceerd in een geluidsdichte ruimte: tot in Heerde (op 10 km, hemelsbreed) en Deventer (14 km via de N37) ontwaakten dommelaars in schommelstoelen en vredige soezers in hangmatten door lichtflitsen en explosies.

Van Berkum (hoera, 50!!!) is pyrotechnicus van beroep en waarschijnlijk een goede ook – anders haal je zo’n leeftijd (50) niet in die branche. Zijn collega’s van het gecertificeerde bedrijf waar hij werkt hadden hem geholpen de verjaardag op te luisteren en er was keurig een vergunning aangevraagd bij de provincie Overijssel. Na een ambtelijke toets zag de gemeente Olst-Wijhe geen aanleiding er voor te gaan liggen. Omwonenden waren verwittigd, dus formeel kon Van Berkum (50!!!!!!!!!!!!!!) niets worden verweten.

Omwonenden? Daartoe werden Geert Bomert en zijn hond (op ruim 500 meter van het epicentrum / partycentrum) niet toe gerekend. Geert – stoom uit de oren – ging vragen of ze de viering met onmiddellijke ingang konden afschalen naar sterretjes en Bengaals vuur, maar kreeg nul op het rekest – met een verwijzing naar de regels en de verstrekte vergunning.

Ik weet niet hoe het jullie vergaat, beste lezers (stilteminnend of knalgek), maar mijn sympathie schiet in de zaak Bomert vs Van Berkum (50) alle kanten op, als een ongecertificeerde, opgevoerde voetzoeker! Bomert (‘onze hond is mogelijk voorgoed verknald’) maakt het voorval nu aanhangig bij de Omgevingsraad. Mwah… Dat moet toch creatiever kunnen, zou je denken.

En Van Berkum (50 jaar en vier dagen) toont zich niet van zijn meest empathische kant (of misschien toch wel?). Hij suggereert dat de angst van de hond had kunnen worden bestreden door de radio aan te zetten. Verzachtende omstandigheid: de man heeft zijn milieu tegen. De verantwoordelijke collega’s laten in de krant weten dat ze ieder weekend wel zo’n showtje doen. Bij kermissen en bruiloften, etc en zelfs bij genderrevealparty’s (de wondere wereld van het ongeboren kind! Er zijn ouders die hun embryo dagelijks Mozart toedienen in de hoop een wiskundig en muzikaal genie ter wereld te brengen; anderen bestellen blijkbaar een roze of blauwe vuurwerkshow, zodat de boreling Chersov-proof in de wieg komt).

Over tien jaar wordt Van Berkum (50) zestig (60) en het laat zich niet aanzien dat er voor die tijd een compromis wordt gevonden. In de slotalinea van het artikel doet hij een uitspraak die de situatie in het post-Rutte-tijdperk op tal van terreinen griezelig goed samenvat. Rijp voor een tegeltje: ‘Dit is een discussie en met voors en tegens komen we niet bij elkaar.’

En voor wie denkt ‘waar hebben we het over?’ wil ik het incident wel even in een breder perspectief plaatsen. Jaarlijks worden in Nederland 125.000 mensen vijftig (50). Je moet er niet aan denken dat die allemáál…

Verduisterde hemel bij Wijhe, drie dagen na het verjaarsfeestje

Website Dagklad

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.