Dagklad: Doppenstrijd

Dagklad columnist Marius Jaspers breekt zich het hoofd over een nieuw welvaartsprobleem: het plastic dopje dat tegenwoordig verbonden moet blijven met de verpakking.

Interessant? Deel het artikel

dagklad plastic doppen

In Gulliver’s Travels heb je de Big-Endians en de Little-Endians: een tweedeling die de samenleving splijt over de principiële vraag hoe de bewoners van Liliput hun gekookte eitje moeten aanvallen. Moet eerst de brede kant van de schaal kapot (zoals de traditie wilde) of (zoals een keizerlijk decreet later verordonneerde) eerst de smalle kant? De gemoederen lopen hoog op.

Dat zie ik zelfs in ons eigen stukgepolariseerde Nederland niet gebeuren met de nieuwe, vaste melkdop. Niettemin, vanochtend plaatste Trouw een ingezonden brief waarin een terugkeer werd bepleit naar de oude, vertrouwde losse dop. Het was de schrijver (uit Maasland) overkomen dat de nieuwe dop terugschoot. Terug de straal in.

Zien jullie het voor je, lezers lactoseminnend of -mijdend? Morsen, verspilling, keukensponsjes op – dat zal je altijd zien! – de melkschenker uit zijn hum en sas en schik en nopjes.

Een Salomonsoordeel pro of contra vaste dop ga ik hier niet geven, al was het maar omdat ik dat niet heb. Het gaat mij hier om mijn eerste reactie bij mijn eerste ‘vaste’ dop. Die was negatief. Ik zat al in het antivastedoppenkamp eer ik de nieuwe dop op zijn merites had beoordeeld. Ik was al tegen voordat ik goed had geluisterd naar het heldere doch subtiele klikje waarmee hij openspringt en sluit. Of me had voorgesteld wat een kick het voor de ontwerpers moet zijn om, na vele jaren van experimenteren, ‘hun’ dop eindelijk in productie te zien, miljoenen per dag. Of voor ik me herinnerde dat de losse doppen me best vaak ontglipten.

Nieuwlichterij, had een schel stemmetje direct geroepen. Dat beviel me niet. Datzelfde stemmetje was waarschijnlijk ook tegen invoering van de strippenkaart. En tegen de afschaffing van de strippenkaart. En het was allang vergeten dat het zich ooit had gekant tegen kartonnen melkpakken in plaats van flessen.

Gelukkig las ik onlangs een artikel over de wasbeer; het lijkt een kwestie van tijd of die ‘verovert’ slinks ons land. Laat maar komen die guitsnuit, dacht ik meteen. Beetje leven in de brouwerij. Pas later zag ik dat ze van alles mollen en lage streken uithalen en woningen kraken.

Toch was ik blij dat mijn eerste reactie ‘ja’ was. Want een ‘nee op alles’-mannetje wil ik niet worden.

Website Dagklad

Marius Jaspers

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden