D66 tegen uitbreiding varkenshouderij Tijs in Heeten

Aanstaande donderdag wordt in de gemeenteraad van Raalte opiniërend gesproken over de uitbreiding naar een megastal bij Tijs in Heeten. D66 geeft haar mening hierover.

Interessant? Deel het artikel

pxhere

Donderdag a.s. wordt de uitbreiding van varkenshouderij Tijs opiniërend in de gemeenteraad besproken. De fractie van D66 is tegen deze uitbreiding. D66 is van mening dat met de recente klimaattop in Glasgow in gedachten, het niet reëel is te pleiten voor meer in plaats van minder dieren.

 

Geen toekomst

We kunnen niet door op de manier waarop we het nu doen. Voortschrijdend inzicht heeft aangetoond dat er veel negatieve gevolgen zijn van de intensieve veehouderij op het klimaat, natuur en gezondheid, zoals uitstoot van broeikasgassen/methaan-, stikstofdepositie/ammoniak, fosfaat, en fijnstof. Ook is het een risicobron voor zoönose met grotere risico’s op  longontsteking en andere longaandoeningen voor omwonenden. En wat te denken van stankoverlast, kijk maar naar de Raarhoeksweg.
Daarom moet er nu ingezet  worden op een koersverandering in de landbouw, waarin meer rekening wordt gehouden met klimaat, natuur, dierenwelzijn en volksgezondheid. Dat betekent inzetten op kringlooplandbouw. Dit is niet alleen een opgave voor boeren, maar ook voor overheden, consumenten, banken en voedingsindustrie.

 

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Partnerbijdragen

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden

2 reacties op “D66 tegen uitbreiding varkenshouderij Tijs in Heeten”

 1. Avatar

  Allemaal waar wat D66 schrijft. Ze vergeten echter een – in mijn ogen nogal essentieel- detail;
  Familie Tijs wil deze uitbreiding juist realiseren om het milieu te ontzien:
  tot op heden worden de op het bedrijf in Raalte gefokte biggen vervoerd naar andere bedrijven, soms over grote afstanden. Er is dus – macro economisch gezien- geen sprake van uitbreiding, alleen van concentratie op een plek.
  Minder vervoersbewegingen, minder kans op dierziekten, geen gesleep meer in vrachtwagens, modernere stallen met per saldo minder uitstoot en overlast.

  Het zou D 66 sieren wanneer ze deze argumenten ook meewegen, en niet alleen maar eng en bekrompen naar Raalte kijken.
  Overigens, natuurlijk is het zo dat we per saldo de vee- en varkensstapel moeten inkrimpen, maar juist niet bij deze jonge en moderne boer. Dan zijn er nog wel betere mogelijkheden te bedenken.

 2. Avatar

  Geachte heer Mars,
  Over bekrompen gesproken. Hier is sprake van een uitbreiding met 10 000 (!) varkens. In een dichtbevolkt land dat sowieso al een onverantwoordelijk grote veestapel heeft met enorme mesthoeveelheden waar men zich geen raad mee heeft en waarvan bij controles, als die al plaats vinden, vaak grove overtredingen worden vastgesteld. Hoezo eng en bekrompen?
  Bovendien wordt met deze uitbreiding een ongewenst precedent geschapen van hier tot Tokio.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *