D66 Raalte vraagt haar landelijk bestuur om duidelijke standpunten

Peter Moorman, fractievoorzitter van D66 Raalte vraagt zijn landelijk bestuur om duidelijke standpunten.

Interessant? Deel het artikel

d66 werkgroep duurzaam

D66 Raalte voert intern een goed gesprek over de nieuwe corona-maatregelen die er aan komen. Zijn we voor of tegen een 2G-aanpak. We merken dat we daar als Raalter D66-ers niet allemaal hetzelfde over denken. We willen daar verder niet al te inhoudelijk op ingaan, in deze brief, maar kortgezegd willen wij ook van het coronavirus af en moet je tegelijk uitkijken dat de sfeer in het land niet verpest wordt door uitsluiting.

D66 Raalte ziet ook dat het lastig is om met 50% van de kennis van het virus 100% van de beslissingen te nemen. We hebben niet altijd de indruk dat meer kennis leidt tot betere beslissingen, maar vaak ook wel. Gezien de crisis waarin we verkeren kunnen we ook begrijpen dat er soms beslissingen genomen worden die achteraf niet de juiste bleken te zijn.

Maar als je het andersom draait, vinden we het wel bezwaarlijk dat je op het gebied waar je op je 100% van de kennis hebt, niet 100% van de beslissingen neemt. We doelen dan op een gezond leven. Terwijl we discussiëren over korte termijn-maatregelen zou je tegelijk ook maatregelen moeten nemen voor de lange termijn. Zo zou dít het moment zijn om biologisch voedsel vrij te stellen van BTW en ongezonde industriële prut, wat we ook voedsel noemen, naar het hogere Btw-tarief te doen. Waarom is roken in het openbaar niet verboden? Meerokers lopen dan minder kans ziek te worden (op een terras) en rokers niet zien, maakt het anderen makkelijker deze verslaving over te slaan. We zouden werk moeten maken van serieuze voorlichting over gezond leven. Ieder kind zou dat met de paplepel ingegoten moeten krijgen.

En zijn nog veel meer maatregelen te noemen. Ze zouden er allemaal toe kunnen leiden dat de druk op de zorg sowieso afneemt, maar ook dat we als land gezonder een volgend virus in de bek kunnen kijken.

D66 Raalte vraagt daarom aan D66 landelijk om in de Tweede Kamer de korte en de lange termijn los van elkaar te zien en er verschillend beleid op te voeren. Wat dat voor de korte termijn inhoudt, dat laten we aan de Tweede Kamer fractie over.

Voor de lange termijn stellen we voor dat D66 alles op alles zet om het land gezond en gezonder te maken, en dat we daar nú een aanvang mee maken. Want als er zoiets bestaat als ‘het momentum’, dan is dat nu wel aan de orde!

Wij weten natuurlijk ook wel dat je een gezondheidsbeleid niet van vandaag op morgen van de grond krijgt. Maar eerste grote stappen kun je nu al wel maken. Bijvoorbeeld deze drie:

  • ga schuiven met BTW op voedsel;
  • verbiedt roken in het openbaar;
  • stel een praktische werkgroep in die met de snelheid van en een vergelijkbare machtspositie als het OMT, morgen aan de slag gaat.

 

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Partnerbijdragen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *