D66 Raalte snapt niets van bezwaren tegen nieuwbouw, geschikt voor zonnepanelen

Voor Peter Moorman, fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad van Raalte is het onbegrijpelijk dat VVD en BurgerBelang tegen voorschriften zijn die bij nieuwbouw er voor zorgt dat de constructie zonnepanelen kan dragen.

Interessant? Deel het artikel

peter moorman

Door Peter Moorman

Raalte gaat ondernemers verplichten bij nieuwbouw een pand neer te zetten dat zonnepanelen kan dragen. D66 diende deze motie van Lokaal Alternatief mede in en is blij dat een ruime meerderheid van de Raad dit steunt. VVD en Burgerbelang zijn tegen. In de Stentor lazen we dat de Kring van Raalter Werkgevers en Heino Actief ook tegen zijn. Wij zijn verrast over dat standpunt en vragen ons ook af of individuele ondernemers dat standpunt delen.

De ondernemers zijn tegen een verplichte stevige bouwconstructie omdat duurder is. Maar nu niets doen is op termijn duurder en die kosten zijn voor rekening van de volgende generatie.

Daarnaast zijn we als Raalte ook gewoon verplicht al in 2030 de helft van onze energie groen te produceren en in 2050 alles. Als gemeente hebben we afgesproken die opdracht bij iedere kern neer te leggen, dus heet Raalter-dorp ook die verplichting. (Die afspraak is het gevolg van het energieakkoord van Parijs, door Nederland vertaald naar Regionale Energiestrategieën en door Raalte weer vertaald naar een opdracht per dorp). Hóe we die 50% groene energie gaan opwekken? Wat ons betreft vooral met zonnepanelen op daken die daarvoor beschikbaar zijn. Maar als het niet anders kan, is het bijvoorbeeld heel reëel aan windmolens te denken. Als ondernemers de energievoorziening daarmee willen oplossen, willen ze dan een plek op De Zegge of op Blankenfoort aanwijzen?

Je kunt ook in kansen denken. Ondernemers zeggen dat het energienet nú al overbelast is en dat meer zelf opwekken dat probleem alleen maar vergroot. Dat probleem kan al lang opgelost zijn tegen de tijd dat de eerste nieuwe bedrijfspanden zonnepanelen krijgen. Wat te denken van grootschalige opslag in zoutwater-accu’s of een waterstofcentrale op De Zegge. Die buffer voorkomt capaciteitsproblemen voor het net, maar levert meteen ook heel goedkope energie voor de bedrijven van het industrieterrein. Dat kan onze industrieterreinen zelfs interessanter maken!

We willen graag met Heino Actief en KRW in gesprek om gezamenlijk op zoek te gaan naar de haalbaarheid van deze oplossingen en wat de rol van de gemeente daarin kan zijn. Want wie nog zegt niets te willen doen zadelt onze kinderen op met problemen, met serieuze problemen. Zo egoistisch willen we toch niet zijn?

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.