D66 Raalte is voor JA/JA-sticker maar vermoedt geen politieke meerderheid

Interessant? Deel het artikel

bert terlouw

D66 Raalte is helemaal voor de JA/JA-sticker. Niet alleen omwille van grote stappen die we moeten maken rond duurzaamheid, maar ook omwille van keuzevrijheid van inwoners. Het gaat niet alleen maar om geld verdienen voor adverteerders en ondernemers. Er zijn hogere belangen dan geld. Dat schrijft fractievoorzitter Bert Terlouw.

OpinieInSalland legde alle fractievoorzitters van Raalte en Olst-Wijhe de vraag voor wat ze vinden van die JA/JA-sticker die in steeds meer gemeenten wordt ingevoerd.

Door Bert Terlouw

Duurzaamheid
Een gemiddeld huishouden krijgt jaarlijks enkele tientallen kilo’s ongevraagd reclamefolders en huis aan huis blaadjes door de brievenbus. Folders die voor een deel ongelezen in de papiercontainer belanden. Het is duidelijk geworden dat circa 40% van ongeadresseerd drukwerk, vaak ook nog in plastic verpakt, ongelezen bij het oud papier terecht komt. Dat is grote verspilling en ook totaal niet duurzaam. Er verdwijnen honderden kilo’s aan folders elk jaar weer ongelezen in de papierbak. Daarmee gaan we onverantwoordelijk om met onze grondstoffen. Het systeem van het pas krijgen van dit soort folders en huis aan huiskranten wanneer je daar expliciet toestemming voor geeft met een JA/JA-sticker is wat mij betreft zeer veel duurzamer en wenselijker dan achteraf te moeten scheiden en recyclen.

Keuzevrijheid van inwoners
Ongevraagde reclamefolders kun je zien als spam die je ook digitaal aangeboden krijgt. De één wil die ongevraagde reclame om persoonlijke redenen wel lezen, de ander stoort zich er mateloos aan en doet allerlei pogingen van de spam af te komen. Van steeds meer winkels zijn reclamefolders tegenwoordig digitaal te raadplegen, via een app, website of email. De noodzaak om reclame op papier te verspreiden wordt dan ook steeds minder. Wat mij betreft staat dit voor: ‘mogen we als burgers zelf bepalen, of moeten adverteerders voor ons gaan bepalen en ons in ons eigen huis ongevraagd bestoken met reclames.’

Adverteerders zijn het daar natuurlijk niet mee eens, die willen dat laatste. Ze startten daarom een rechtszaak tegen de gemeente Amsterdam, die met de JA/JA-stickers wilde beginnen. De adverteerders verloren de rechtszaak. De reclamebranche was ontevreden met dat besluit van de rechtbank, en ging daarom in hoger beroep. Op 24 september 2019 kwam het gerechtshof Amsterdam met een besluit. In hoger beroep is beslist dat de invoering van een systeem met JA/JA-stickers door de gemeente Amsterdam niet onrechtmatig is, waardoor de verspreiders van ongeadresseerd reclamedrukwerk definitief in het ongelijk werden gesteld.

Krijgen we ook de mogelijkheid voor de JA/JA-stickers in Raalte en Salland?
Je hoeft overigens maar wat te googelen om te zien dat het juist allerlei D66-fracties zijn geweest die het afgelopen jaar in zeer veel Nederlandse gemeenten het initiatief hebben genomen om dit voor elkaar te krijgen. Invoering her en der gaat niet zonder slag of stoot. Er zijn namelijk politieke partijen die bang zijn dat de belangen van lokale ondernemers worden geschaad. Uit onderzoek blijkt dat dit helemaal niet zo is.

Tientallen gemeenten zijn ermee bezig. Je zult ook zien dat hier in Salland, net als elders, vooral de middenstand en de reclamebranche faliekant tegen zullen zijn. Ook de VVD zal tegen zijn. De VVD staat als liberale partij ‘ogenschijnlijk’ voor grote keuzevrijheid van het individu (zolang het de partij en ondernemers maar uitkomt) en is ook een partij die steeds publiekelijk gemaakt heeft niets met milieu-, en verduurzamingvraagstukken te hebben. Het zijn partijen die allereerst denken in termen van geld verdienen. Daar zal dus de grootste tegenstand vandaan komen. Van het CDA weet ik het niet. Lees wel veel tegenstand van het CDA op dit initiatief. Hoe dan ook, beide partijen zitten hier in het Raalter college. Ik verwacht daarom dat een initiatief om te komen tot een vernieuwd systeem via JA/JA-stickers (een echt liberale systematiek), en hoewel geruggesteund door een gerechtelijke uitspraak, hier in Raalte geen enkele kans van slagen heeft.
Toch… als een collegepartij als Gemeentebelangen, die wel degelijk meer heeft met milieu, wel bereid is hier voor te zijn, kan het wel lukken.

Aan de andere kant weet ik natuurlijk ook wel dat veel scholen in Raalte het moeten hebben van opbrengsten van oud papier. Er zal in de richting van de scholen dan ook zeker wat gecompenseerd moeten worden. Ook weet ik dat een groot aantal mensen niet of weinig digitaal vaardig is, of om andere redenen de folders wel wil blijven krijgen. Met een JA/JA-sticker blijven die mensen deze ongeadresseerde reclamefolders en huis aan huis kranten gewoon ontvangen. Mensen die geen spam wensen te ontvangen hoeven dan geen sticker op de brievenbus te plakken. De spam mag daar dan niet worden bezorgd.

Kortom, misschien is het goed dat het college eens gaat onderzoeken of een vermindering van de papierstapel middels JA/JA-stickers een mogelijkheid is.

Bert Terlouw is fractievoorzitter van D66 Raalte

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.