Op 8 mei besloot de gemeenteraad van Raalte om fractievolgers toe te staan bij de rond-de-tafelgesprekken. Fractievolgers zijn betrokken inwoners die namens een fractie mogen meepraten over het lokale beleid, zonder dat zij zelf raadslid zijn.
“Dit is een waardevolle stap voor een sterkere lokale democratie,” zegt Niels Folgers, fractievoorzitter van D66Raalte. “En ja, als Folgers ben ik blij met wat extra volgers – niet online, maar gewoon aan tafel, waar het gewoon onze lokale democratie versterkt.”
Het idee is eenvoudig: geef actieve burgers de kans om hun kennis en betrokkenheid in te zetten voor de gemeente. Ook kunnen toekomstige raadsleden via deze rol waardevolle ervaring opdoen. Daarnaast biedt het uitkomst voor kleinere fracties, die zo beter kunnen deelnemen aan drukke vergaderweken. Fractievolgers krijgen toegang tot raadsstukken, leggen een eed of belofte af en ontvangen een vergoeding voor hun inzet.
D66 Raalte al jarenlang pleitbezorger van deze stap
Voor D66 Raalte betekent de invoering van fractievolgers de realisatie van een langgekoesterde ambitie. Al in 2016 kwam het toenmalige D66-raadslid Peter Moorman met een initiatiefvoorstel voor het instellen van burgerraadsleden – een vroege variant van het huidige model. Dat voorstel haalde het destijds nét niet. Sindsdien heeft D66Raalte zich actief ingezet om de gemeenteraad te versterken.
“Met dit besluit wordt een belangrijk punt uit ons verkiezingsprogramma gerealiseerd: het versterken van de kennis, controle en slagkracht van de gemeenteraad door ruimte te bieden aan burgerraadsleden,” aldus Folgers. “De verantwoordelijkheden van de raad zijn de afgelopen jaren enorm gegroeid, maar de middelen om het werk goed te doen zijn vaak achtergebleven. Fractievolgers helpen om die scheefgroei te corrigeren. Ze vergroten de denkkracht van de raad en versterken de verbinding met inwoners.”
In veel andere gemeenten zijn fractievolgers – ook wel commissieleden of burgerleden genoemd – al jaren de normaalste zaak van de wereld. Met dit besluit sluit ook Raalte zich aan bij de landelijke beweging om de lokale democratie te versterken met meer kennis, meer mensen en meer betrokkenheid.