D66 kiest voor ‘Gruun Geluk’: samenwerking tussen mensen op duurzaamheid moet een boost krijgen

Interessant? Deel het artikel

d66 werkgroepduurzaam Foto Projectgroep Duurzaamheid D66 Raalte. Foto gemaakt door Suzan Harmsen.
Projectgroep Duurzaamheid D66 Raalte

In Raalte zijn meer middelen nodig om duurzaamheidsinitiatieven te ondersteunen. De gemeente doet veel, maar vooral op faciliterende wijze, vindt D66 Raalte. “Salland is een regio die zich kenmerkt door een sterk Wij-gevoel. Gruun Geluk afspraken lijken ons een uitstekende manier om die samenhorigheid te verbinden met groene initiatieven” zegt Peter Moorman, fractievoorzitter D66 Raalte.

Door D66

Volgens D66 is er zeker sprake van activiteit bij de gemeente Raalte rondom duurzaamheid, maar naast het versplinterde beleid (waar D66 een motie komende week voor indient om dit op te lossen), durft de gemeente weinig geld beschikbaar te stellen om duurzaamheidsinitiatieven te ondersteunen.

Het is niet dat de gemeente momenteel niets doet rondom duurzaamheid. Gebiedsmakelaars worden ingezet om initiatieven te ondersteunen, Energieloket Salland voert gratis energiescans uit en de gemeente faciliteert de verschillende duurzaamheidsgroepen met hun activiteiten. Daarnaast zijn er veelvoud van projecten en netwerken die onder de gemeente vallen: Salland Deal, energieloket, GroenSamenDoen en de werkgroep Groene Agenda.

Peter Moorman vindt dit niet genoeg: “De gemeente Raalte stelt momenteel geen geld beschikbaar om duurzame initiatieven te ondersteunen die verder gaan dan energiebesparing. Dit is vrij opmerkelijk voor een gemeente die uitspreekt nauw te willen samenwerken met inwoners en ondernemers om samen duurzame ideeën te realiseren: grote ambities, maar helaas nauwelijks ondersteunt met geld.”

“Het is momenteel niet mogelijk om subsidie aan te vragen bij de gemeente voor bijvoorbeeld het realiseren van groene daken met je buren, een regentonnen project met je wijk of een samenwerking van een postcode roos voor zonnepanelen met de buurt en de lokale sportvereniging. Een gemiste kans.”

D66 wil meer subsidiemogelijkheden voor de inwoners, ondernemers en verenigingen in de gemeente Raalte. Initiatiefnemer Projectgroep Duurzaamheid van D66, Niels Folgers, vult aan: “Alleen een grotere subsidiepot voor groene en duurzame initiatieven is onvoldoende. Kijk hoe de gemeente Losser dit aanpakt met behulp van Greune Deals. Mooie projecten die samenwerking tussen mensen stimuleren, de sociale cohesie in de wijk versterken en waar zelfs de twijfelaars van de duurzaamheids- en energietransitie enthousiast worden om een bijdrage te leveren in verduurzaming van de omgeving”

Oud-beleidsmedewerker van de gemeente Losser, Malissa Oude Sogtoen, die betrokken was bij de uitvoering van het plan legt uit: “De Greune Deals is een flexibel instrument om duurzame initiatieven waar twee minimaal twee of meer initiatiefnemers (bijv. inwoners, burgerinitiatieven, verenigingen, bedrijven, maatschappelijke organisaties) betrokken zijn, financieel en praktisch te ondersteunen.”

“Een goed voorbeeld van een Greune Deal is het initiatief met een aantal basisscholen in het dorp. Kinderen gingen daar samen met de juffen en meesters zich inzetten om minimaal 10% minder energie te verbruiken bij hun school. Daarnaast werden kinderen geleerd bewust om te gaan met afval. Als tegenprestatie ontving de school van de gemeente allerlei hulpmiddelen als energiemonitoring en een energiescan.”

Over de term Greune Deal is D66 Raalte alleen niet helemaal tevreden. Peter Moorman: “Fantastisch dat er in de gemeente Losser de Greune Deal is, maar op z’n Salland zeggen wij toch liever Gruun Geluk. ‘Geluk’ is immers wat de veehandelaren in Salland zeggen tijdens het handjeklap, dan is de prijs bepaald, de koop bezegeld oftewel de deal gemaakt.”

Duurzaam in Salland, de communicatieafdeling van Energieloket Salland, steunt de plannen en heeft nog wel suggesties met betrekking tot de communicatie: “Het is goed wanneer successen worden gedeeld van groene en duurzame initiatieven. Als tegenprestatie voor het ontvangen van een subsidie, moet een Gruun Geluk afspraak uitgebreid gedeeld worden in de lokale kranten en op sociale media. Op die manier maak je andere mensen warm en creëer je een vliegwieleffect, waardoor ook de voorzichtig geïnteresseerden gaan rennen voor duurzaamheid.”

Aanstaande dinsdag dient D66 hierover een amendement in tijdens de begrotingsbehandeling. De partij hoopt dan andere politieke partijen enthousiast te krijgen voor Gruun Geluk. Benieuwd of dit gaat lukken? De speciale raadsvergadering is dinsdag overdag te volgens via de gemeentelijke website.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.