Cursus Jeugdnatuurbegeleider Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal

Op 7 september 2024 start in het karakteristieke gebied Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal een cursus ‘Jeugdnatuurbegeleider’. Gedurende een half jaar leren cursisten hoe zij een groep kinderen kunnen begeleiden om op een leuke en luchtige manier te leren over de natuur.

Interessant? Deel het artikel

IVN Natuureducatie
© IVN Natuureducatie

Vijf zaterdagen volgen de deelnemers een cursus in natuureducatie. Kennis over de natuur is handig, maar niet nodig. Enthousiasme staat voorop. De cursus is overigens ook geschikt voor mensen die al actief zijn op dit gebied, maar behoefte hebben aan verbreding of verdieping.

Kinderen in contact brengen met natuur

Bezig zijn met de natuur en in de natuur zijn, is goed voor kinderen. Voor hun gezondheid en hun ontwikkeling. Dit blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken. En kinderen die veel bezig zijn met natuur, willen de natuur, later als ze groot zijn, ook beter beschermen. Meer dan genoeg redenen om kind en natuur met elkaar in contact te brengen. In hun vrije tijd en op school. “Kinderen die opgaan in de natuur, is het mooiste wat er is,” geeft cursusleider Marian Torenbeek aan. Zij is zelf enthousiast begeleider van de Junior Rangers en JeugdNatuurClub in het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug.

Praktische insteek

Met de cursus Jeugdnatuurbegeleider leren cursisten hoe zij kinderen in hun vrije tijd op een leuke en luchtige manier iets kunt leren over de natuur. Denk hierbij aan activiteitenbegeleiding, maar ook het uitdenken en het organiseren hiervan. “Naast theorie, is het vooral veel doen, oefenen, observeren en leren van elkaar. Denk aan allerlei spelvormen, bushcraft-vaardigheden, onderzoekend leren en gebruikmaken van alle zintuigen. Daarbij komen steeds de verschillende leeftijdscategorieën aan bod,” vertelt de cursusleider. De cursus wordt afgesloten met het voorbereiden, uitvoeren en evalueren van een activiteit en wordt beloond met een certificaat.

Geef je op!

De cursusdagen vinden plaats op 7 en 21 september, 19 en 26 oktober 2024 en eindigt op 11 januari 2025.

Dankzij financiering vanuit Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal zijn de kosten slechts € 25,- per persoon. Je krijgt hiervoor 5 zaterdagen instructie, observatie- en praktijkmogelijkheden, een cursusboek, begeleiding en uiteraard koffie en thee. Er zijn 15 plekken beschikbaar.

Dus schrijf je snel in via onderstaande link

Inschrijven

Over IVN Natuureducatie

De cursus JeugdNatuurBegeleider wordt georganiseerd vanuit IVN Natuureducatie. IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen we door de natuur in de harten van mensen te brengen. We laten jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Onze 140 professionals, 27.000 leden en 170 vrijwilligersafdelingen organiseren natuuractiviteiten, cursussen en campagnes. IVN: beleef de natuur!

Ontwikkelingen Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal

In het hart van Overijssel vind je het karakteristieke gebied Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal. Dit gebied is ontstaan toen een grote ijsmassa de grond opzij duwde en vormt onlosmakelijk een eenheid. Hoe? Dat is toegelicht in onze landschapsbiografie. Van de ijstijd, naar de boeren en landgoederen, tot de tijd van nu. De verbondenheid tussen boeren, dorpen, steden, natuur en landschap gaat eeuwen terug. Maar is vandaag de dag nog altijd zichtbaar in het boerenland met koeien, akkers en velden, de landgoederen, levendige kernen en maar liefst vijf natuurgebieden van Europese topklasse. Een uniek gebied met veel verborgen parels! We vertellen graag meer over dit veelzijdige gebied. Want, hier is nog zoveel te ontdekken!

Wie zijn wij

Sinds 2020 hebben 18 partners hun krachten gebundeld. Wij zetten ons in om de unieke landschaps- en natuurwaarden te behouden en versterken én bij te dragen aan sociaaleconomische ontwikkelingen en de leefbaarheid in dit gebied. Dat doen we onder meer door kwetsbare gebieden te ontlasten en bezoekers te stimuleren om ook andere delen van dit gebied te bezoeken.
De 18 betrokken partners in het gebied Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal zijn:
• Gemeente Hellendoorn
• Gemeente Hof van Twente
• Gemeente Ommen
• Gemeente Raalte
• Gemeente Rijssen-Holten
• Gemeente Twenterand
• Gemeente Wierden
• LTO Noord
• IVN Natuureducatie
• Landschap Overijssel
• Natuurmonumenten
• Staatsbosbeheer
• Overijssels Particulier Grondgebied (OPG)
• HISWA-RECRON
• Marketing Oost & Bureaus voor Toerisme
• Vitens
• Waterschap Vechtstromen
• Waterschap Drents Overijsselse Delta

 

Meer weten? Kijk op www.sallandseheuvelrug.nl.

Kaart van dorpslandschappen en stuwwallen

salland reggedal kaart

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.