Dadema en Koning waren te gast in Nieuws en Co van NPO Radio1. Klik hier voor de video. Volgens Dadema worden er in Salland nog geen boetes uitgedeeld, “we gaan eerst in gesprek”, kijken wat de problemen zijn en hoe die op te lossen zijn. “Niet alleen bij horeca, maar ook bij sportkantines waar de corona-app ook voor geldt.” Inge Koning: “Of het te maken heeft met de Sallandse nuchterheid weet ik niet zeker, maar we hadden hier de dag voordat de app in ging nog bezoekers die zeiden dat ze voorlopig niet meer terugkwamen, maar dat was meer van ‘zo is het nu een keer’. Ik zie tot op heden meer voor- dan nadelen. Nu die anderhalve meter er af is, kan ik weer veel meer grote groepen ontvangen.” Op de parkeerplaats van het Buitenhuys kun je dat ook zien. Je ziet dat er weer grotere feesten zijn en bijvoorbeeld de toertocht voor oldtimers strijkt er neer voor een pleisterplaats. Zij konden vóór de corona-app niet uit de voeten met hun activiteiten.
Dadema heeft begrip voor de horeca die door de app extra personeel moet inzetten. “Daarom hebben we hier in Salland besloten altijd eerst het gesprek aan te gaan om te kijken wat de oplossingen zijn. Zoals we dat de afgelopen anderhalf jaar iedere keer gedaan hebben. Ook toen de ouderen in isolement raakten bij het begin van de pandemie.” Dadema hecht er waarde aan te zeggen dat de besluiten ten aanzien van de horeca gewoon democratisch genomen zijn, dat je daar wel wat van kunt vinden, maar dat er in de regio verder alleen maar uitvoering aan het beleid gegeven moet worden.
Bij Radio1 waren ze wel wat verrast over de nuchtere manier waarop Salland blijkbaar omgaat met de regelgeving, ook de mensen die het er niet mee eens zijn. Dadema: “Ik denk eigenlijk dat dat in 99 procent van de gevallen in ons hele land wel geldt, maar de afwijking trekt de aandacht.”
Dadema wijst er overigens op dat de corona-app niet de zoveelste stap in het corona-beleid is, maar eerder een stap richting het einde van de pandemie, een vervolg naar de uitgang.