College van B&W Olst- Wijhe stemt in met aanpak om bezuinigingsopties te onderzoeken

Interessant? Deel het artikel

Scherp aan de wind zeilen. Dat wil de gemeente Olst-Wijhe om de ‘perfect storm’ het hoofd te bieden. Het financiële beeld bij de begrotingsvoorbereiding stemde niet vrolijk. Het college sprak van een perfect storm’, waarin zaken als ontwikkelingen sociaal domein, de herverdeling van het gemeentefonds en corona elkaar negatief beïnvloeden. Om het tij te keren is het nodig om opnieuw na te denken over de verschillende beleidsvelden en de noodzaak en belangrijkheid hiervan. De gemeente kan de richting van de wind niet veranderen, maar wel de stand van de zeilen.

Oplossing voor lange termijn

Op dit moment kan de gemeente de uitgaven die worden voorzien op de langere termijn niet matchen met de verwachte inkomsten. Voor de korte termijn (2021) wordt een keer bijgeplust vanuit de algemene reserve, maar dat is geen structurele oplossing. Daarom gaat de gemeente door onder andere ook het bestaande beleid onder de loep te nemen koersen op een stabiele financiële toekomst.

Voor 2022 moet de gemeente 750.000 euro aan ruimte creëren, voor de jaren daarna structureel 1,5 miljoen euro. De stip op de horizon is dat met ingang van de raadsperiode in 2022 de nieuwe raad met een financieel gezonde basis aan de slag kan.

Taskforce sociaal domein

Op het gebied van het sociaal domein is sprake van forse overschrijdingen. Daarom gaat specifiek hiervoor op korte termijn een taskforce aan het werk. Deze maakt onder meer een analyse van de ontwikkelingen in de uitgaven op het gebied van zorg, werk en inkomen over de afgelopen jaren en een prognose van de uitgaven voor de komende jaren. Daarnaast komen er voorstellen om meer greep op de uitgaven te krijgen en te kijken waar er nog mogelijkheden tot bezuinigen zijn.

Ruimte om te kiezen

Het onderzoek loopt tot 1 april 2021. Dan legt het college de zogenaamde heroverwegingsvoorstellen voor aan de gemeenteraad. Deze heroverwegingsvoorstellen moeten in totaal een bedrag opleveren van 2 miljoen euro. Dat is meer dan de benodigde 1,5 miljoen. Dat is een bewuste keuze omdat de gemeenteraad zo ook zelf nog ruimte heeft om zijn eigen afwegingen te maken. De raad zal hiervoor na 1 april met maatschappelijke organisaties en inwoners in gesprek gaan. De precieze aanpak hiervoor wordt nog uitgewerkt. De uiteindelijke besluiten worden genomen bij de behandeling van de kadernota medio 2021.

Veel werk

Om alles goed te organiseren en regelen wordt het een drukke en intensieve tijd voor de gemeentelijke organisatie. Het is alle hens aan dek omdat het grotendeels wordt uitgevoerd door eigen medewerkers, waarbij beperkt externe expertise en ondersteuning ingehuurd zal worden.

23 november besluit gemeenteraad

De gemeenteraad besluit op 23 november over de door het college voorgestelde aanpak voor de heroverweging.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.