De transitie naar een circulaire economie verloopt te traag, zo bleek uit de recent gepubliceerde derde Integrale Circulaire Economie Rapportage (ICER) van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Deze situatie wordt extra zorgwekkend door recente geopolitieke spanningen.
Nederland is sterk afhankelijk van de import van zeldzame metalen, essentieel voor producten zoals mobiele telefoons en elektrische auto’s. China heeft, als reactie op exportbeperkingen van Nederlandse technologie, de export van essentiële metalen zoals germanium en gallium naar Nederland bemoeilijkt. Een circulaire samenleving, waarin producten en materialen worden hergebruikt en afval wordt geminimaliseerd, biedt een oplossing.
Het vermindert de afhankelijkheid van primaire grondstoffen en versterkt de economische veerkracht. Bovendien stimuleert het innovatie en creëert het nieuwe werkgelegenheid.
Er ligt wel nog een taak voor overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties: maak mensen bewust en zorg dat circulaire opties betaalbaar en toegankelijk zijn. Faciliteer reparatiediensten en promoot deel- en leensystemen.
Een uitstekende gelegenheid om meer te leren en betrokken te raken, is de Week van de Circulaire Economie, die dit jaar plaatsvindt van 17 tot en met 22 maart. Tijdens deze week openen organisaties door heel Nederland hun deuren om te laten zien hoe producten duurzamer, eerlijker en zuiniger ontworpen kunnen worden. Het is een kans om te ontdekken hoe we producten langer en opnieuw kunnen gebruiken en vooral om elkaar te ontmoeten en samen met circulaire projecten aan de slag te gaan.
De recente ontwikkelingen op het wereldtoneel benadrukken dat we snel in actie moeten komen. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor onze economische stabiliteit in een veranderende wereld.
Door samen te werken aan een circulaire economie, bouwen we aan een duurzame en veerkrachtige toekomst. Doe je mee?
Lees hier de nieuwsbrief van Natuur en Milieu Overijssel