ChristenUnie Dalfsen stelt vragen over lelieteelt

De ChristenUnie fractie van de gemeenteraad in de gemeente Dalfsen heeft het college van B&W schriftelijke vragen gesteld over de lelieteelt.

Interessant? Deel het artikel

Dalfsen brug
©Website Gemeente Dalfsen

Al meerdere jaren is er van alles te doen over de risico’s rondom lelieteelt. De Europese unie, het kabinet en de 2e kamer; iedereen heeft het er in de afgelopen jaren meer dan eens over gehad. De discussie richt zich met name op de risico’s voor de gezondheid van telers en omwonenden. 

De Europese en Landelijke overheden staan frequent en intensief spuiten met diverse fungiciden toe, terwijl er ook regelmatig rechtszaken plaatsvinden om het gebruik van pesticiden tegen te gaan. Meer dan eens krijgen omwonenden van een rechter gelijk. Op andere plaatsen wordt er collectief gewerkt aan een duurzamer teelt van Lelies met minder bestrijdingsmiddelen en daarmee minder risico’s voor de gezondheid van telers en omwonenden.

18 telers in Drenthe hebben zoeken bijvoorbeeld samen met de provincie naar een methode met veel minder intensief gebruik van bestrijdingsmidddelen. Zie https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2024/12/02/drentse-lelietelers-tekenen-voor-duurzamer-gewas

Ook in Dalfsen worden her en der lelies geteeld. Enkele omwonenden maken zich hierover al langere tijd zorgen en zij zien graag dat ook Dalfsen initiatief neemt om de teelt schoner te maken, zodat er minder kans is op gezondheidsrisico’s voor boer en omgeving. Ook de ChristenUnie wil graag dat de gezondheid prioriteit heeft boven de kosten/winst van de teelt. Daarom stellen zij de volgende vragen:

  1. Is het college bekend met de gevaren die met Lelieteelt meekomen?
  2. Is het college bekend met het feit dat ondanks het gebruik van legale bestrijdingsmiddelen er toch jurisprudentie is waardoor lelieteelt op bepaalde delen verboden wordt?
  3. Kent het college de kavels waarop in Dalfsen Lelies worden (of recent zijn) geteeld? Zo ja, kent het college ook de situatie ter plekke? Is dit onvergelijkbaar met plaatsen waar de rechter lelieteelt verboden heeft?
  4. Is de teelt van Lelies in de afgelopen jaren ook toe- of afgenomen?
  5. Is het college in gesprek met deze agrariërs en de omwonenden, zodat risico’s voor de gezondheid worden besproken en voorkomen? Worden hier maatwerk afspraken over gemaakt?
  6. Neemt Dalfsen (al of niet met partners binnen P10 of provincie) gericht acties om te werken aan het verminderd pesticide gebruik in met name Lelieteelt of vergelijkbare landbouw gewassen? Is er een ambitieus en /of collectief duurzaam initiatief bekend?

Website ChristenUnie Dalfsen

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden