Christen Unie-minister Adema had tot twee keer toe opdracht gekregen van de Tweede Kamer om tegen het landbouwgif glyfosaat te stemmen. Maar de demissionair minister onthield zich in Europa van stemming en had dus lak aan democratische regels die zeggen dat de Tweede Kamer ministers aanstuurt.
Aan de orde in Europa was gisteren of het landbouwgif glyfosaat (de werkzame stof in roundup) nog weer voor tien jaar goedgekeurd wordt in de EU of dat het definitief verboden moet worden. Heikel discussiepunt is de zekerheid dat glyfosaat kanker en neurologische ziektes veroorzaakt. Wetenschap is een discipline die nooit zeker weet. Zo stelt de wetenschap zich ook op rondom glyfosaat. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, heet het dan. Er is veel parkinson op het platteland, in Frankrijk zijn de wijngebieden waar boeren veel spuiten precies gelijk aan de kaart waar veel parkinson voorkomt. Daar is het een boeren beroepsziekte. Maar een op een bewíjzen dat parkinson van glyfosaat komt, dat is nog niet gebeurd. Wel dat een cocktail van verschillende landbouwgiffen meer doet dan de optelsom van wat die verschillende producten afzonderlijk doen. Daar ligt ook de controle-discussie. De commissie die het gif keurt, keurt niet de cocktails, dus niet de combi van verschillend gif tegelijk, ze keurt de insecten- en kruidendoders afzonderlijk.
Voorkomen beter dan…
Je zou kunnen zeggen dat je beter kunt voorkomen dan dat je moet genezen. Marry Hartkamp uit Hoonhorst (ze stuurde een videobrief aan de minister) gaf daar als tegenreactie op dat dat nog een keus uit twee dingen is. Maar parkinson ís niet te genezen. Voorkomen is dus de enige optie. Ernst Daniël Smid noemt parkinson in de talkshow Kiek An ‘een trouwe vriend die je op het platteland veel tegenkomt‘
LTO vindt het landbouwgif dat de velden geel kleurt een prima en veilig middel. De organisatie die zegt op te komen voor boeren adviseert de achterban echter wel na gebruik het veld snel te ploegen, zodat de dode akker niet opvalt. Intussen is ons oppervlaktewater steeds meer aan het vervuilen met ook landbouwgif en steeds moeilijker schoon te krijgen voor gebruik als drinkwater. Politiek gezien vinden christenen het landbouwgif een prima idee, net als de VVD. Als je in het rijksmuseum in Twente de expositie Van wie is ons Platteland bezoekt, snap je het christelijke standpunt: toen de witte man de indianen verdreef uit Amerika riep nota bene de paus op dat ze zich grond mochten toe-eigenen die niet door de inheemsen in cultuur was gebracht. Dat was feitelijk álle grond, want de inheemse bevolking kende toen niet eens eigendomsrecht.
Er zijn maar drie landen voor het gif
Slechts drie landen zijn voor het gif: Kroatië, Luxemburg en Oostenrijk.
Tegen het gif zijn Cyprus, Denemarken, Estland, Ierland, Finland, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië , Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden.
Nederland, België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk en Malta onthielden zich van een stem.42 Procent van de EU-bevolking onthield zich dus van stemmen. 55 procent was voor. 3 procent tegen. En bij de onthouders moet je Nederland dus eigenlijk niet mee tellen, die moet je onder de voorstanders van afschaffen rekenen, maar we hebben een minister die zich daar niks van aantrekt.In november wordt er opnieuw gestemd. Maar tussen nu en de nieuwe stemdatum is het ook in Salland niet te doen gebruikelijk dat er nog gespoten wordt.