Christel Neppelenbroek, wat doe jij duurzaam? “Ik hou van Slow fashion. Vintastisch!”

Interessant? Deel het artikel

neppelenbroek wat doe jij duurzaam eigen foto

Heb je een kledingkast die uitpuilt en koop je eigenlijk te vaak nieuwe kleding? Het kan anders. Christel Neppelenbroek uit Lemelerveld kan je erbij helpen. Zij heeft zo haar eigen kijk op mode en fashion… En die kijk is er een die prima in onze rubriek ‘wat doe jij duurzaam’ past, omdat het over de vervuilende kledingindustrie gaat. “Als we eerlijke merken kiezen, minder kopen en kleren kopen die langer meegaan, dan kunnen we als consument de wereld veranderen!”

Door Christel Neppelenbroek

Meer en meer worden we ons als consument bewust dat de kledingindustrie een flinke vervuiler is. Bij de productie van kleding heb je te maken met een enorm waterverbruik. Er worden pesticiden gebruikt bij de katoenproductie. De CO2-uitstoot bij het transport is een probleem, net als het afval van onverkoopbare en gebruikte items dat ophoopt. Aan dit rijtje is ook het vrijkomen van microplastics uit polyester/nylon stoffen tijdens het wassen nog toe te voegen.

Dat is geen mooie lijst…

Maar er komen tegengeluiden en tegenacties. Vanuit Lemelerveld probeer ik ook zo’n tegengeluid te zijn. Ik werk al vanaf mijn 17e in de mode. In die tijd heb ik de kledingindustrie enorm zien veranderen. Om mensen de mogelijkheden van ‘slow fashion’ te laten zien, ben ik vorig jaar mij eigen bedrijf gestart: Stylingbureau EigenZinnig

Verandering in de afgelopen jaren

Waar kleding vroeger per seizoen werd ingekocht en verkocht en het vooral een luxeartikel was, is het tegenwoordig gebruikelijk dat iedere week kleding wordt geleverd aan de winkels. Die zogenaamde ‘fast fashion’ is gericht op een nog snellere doorstroming. De consument is door de komst van steeds nieuwe kledingstukken de kleding meer en meer als een wegwerpartikel gaan zien. Daarnaast zijn er door dit aanbod grote voorraden kleding die ongedragen vernietigd worden!”

De grote fast fashion labels

Kleding van de grote fast fashion labels wordt vaak door kinderen en jongeren gedragen. De jeugd heeft de toekomst, maar we moeten ze wel weerbaarder maken, zodat ze slimmer gaan consuminderen. Naast de opkomst van meer bewustzijn ook bij de grote fast fashion ketens, zie je ook dat toekomstige professionals in de mode- en kledingindustrie les krijgen over het effect van hun keuzes. Zo raken ze doordrongen van het belang van milieubesparing, sociale rechten en in het verlengde daarvan slow fashion. De mode-industrie zal er over een aantal jaren heel anders uitzien.

Eigen bedrijf

Eerlijke kleding & lifestyle is in opkomst. Dat moet wat mij betreft ook het nieuwe normaal worden. Om me verder te verdiepen in dit onderwerp, ben ik gestart met de opleiding Sustainable Fashion Stylist (duurzame modestylist). Daarnaast vond ik het altijd al fantastisch om de persoonlijkheid van mensen te benadrukken via hun kleding. In mijn eigen bedrijf kan ik duurzaamheid en eigenzinnige styling heel goed combineren.

Het afgelopen jaar heb ik de focus gelegd op mijn aanbod, waarmee de consument direct mogelijkheden krijgt om kleding beter te benutten. Hoewel de onderdelen afzonderlijk zijn te boeken, zit de grote winst in een combinatie ervan. Ik wil mensen graag bewuster te maken van hun koopgedrag en ze laten zien dat er nog zoveel meer mogelijkheden zijn, die een stuk duurzamer zijn. Zo bied ik een kledingkastcheck aan, waarbij we kijken naar wat het beste bij je past en hoe je met de aanwezige kleding makkelijk een aantal extra outfits kunt samenstellen. Op die manier ontstaat een opgeruimde kast én toegevoegde waarde van de bestaande kledingcollectie.

Daarnaast bied ik de mogelijkheid om met een groepje, meestal zijn het dames, te gaan ‘vintage shoppen’. Vintage kleding is voor mij een mooie manier om outfits te creëren op een duurzame basis. Natuurlijk wil je je vintage outfit wel van nu maken. Dit kan je doen door het te combineren met bijvoorbeeld moderne accessoires, schoenen of sieraden, of door een outfit compleet te maken met een nieuw modern en duurzaam kledingstuk.

Vintastisch!

Ook organiseer ik regelmatig kleding-ruilbeurzen. Zo’n ruilbeurs is een duurzame manier om toch regelmatig je garderobe van nieuwe items te voorzien. Er is ten slotte al kleding genoeg in de wereld. Met alle voorraden textiel die er in de wereld zijn, kunnen we ons nog wel zes jaar kleden, zonder iets nieuws te produceren!” Vanwege Covid-19 konden dit heel lang niet, daarom heb ik een kettingkledingruil opgestart. Met nu al meer dan 50 deelnemers ruilen we onze kleding met elkaar. Het principe is heel simpel, er gaan een aantal tassen rond volgens de route, wanneer de tas bij jou is snuffel je er lekker tussen en de items die jij leuk vindt haal je eruit. Kleding die jij niet meer draagt stop je weer in de tas voor de volgende deelnemers. De route gaat van Lemelerveld via Nijverdal naar Haarle en Luttenberg. Het is heel leuk en super duurzaam om zo met elkaar bezig te zijn. Het enthousiasme is groot en leuke vondsten worden gedeeld in de Whattsapp-groep

Totaal aanbod

Met de kledingkast-check, het vintage shoppen en de ruilbeurzen heb ik een compleet aanbod van diensten waardoor mensen op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met slow fashion. Zo geef ik mensen een andere kijk op mode en kleding waarbij duurzaamheid een belangrijke overweging is. Maar dat is niet het enige waar ik naar kijk, want het blijft fashion. Slow fashion hoeft echt niet ten koste te gaan van het modebewustzijn of de styling van iemand. Dat blijft van belang, en het allerbelangrijkste: de kleding die je draagt moet laten zien wie jij bent, want dan past het echt bij je en daar word je heel blij van.

Wil je meer weten?

Mail dan naar christel@eigenzinnigestijl.nl of neem een kijkje op eigenzinnigestijl.nl

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.