César Franck – ‘de Bach van de 19e eeuw’

Een luistercursus door Roel Smit bij de muziek van César Franck (1822 - 1900).

Interessant? Deel het artikel

cesar

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat de Franse componist César Franck werd geboren. Je kunt hem beschouwen als de grootste Franse componist van de 19e eeuw, zo groot dat een vergelijking met Bach, zijn Duitse collega van honderd jaar eerder, op zijn plaats is. Bach kwam ruim honderd jaar na zijn dood pas langzamerhand in de belangstelling, iets dat we nu met César Franck zien gebeuren. Smit hoopt tijdens acht cursusbijeenkomsten duidelijk te maken hoezeer die belangstelling de moeite waard is. De cursisten gaan allerlei muziekfragmenten horen, krijgen daarbij de nodige achtergrondinformatie, en zo zal een beeld ontstaan van een bescheiden, doch groot en vaardig componist, schepper van enige muzikale topwerken!

Welke werken? Bijvoorbeeld de Symfonie in d-klein, de Sonate voor viool en piano, de Variations Symphoniques (feitelijk een concert voor piano en orkest), en zijn grootste werk: het oratorium Les Béatitudes (De Zaligsprekingen). Daarnaast zijn er een paar werken voor piano-solo en een klein, doch belangrijk orgelrepertoire. Maar er is meer, het bij velen bekende Panis Angelicus niet te vergeten. Wie Roel Smit kent van eerdere cursussen weet hoe het werkt: laagdrempelige informatie, met groot enthousiasme gebracht, gul bijgeleverd schriftelijk cursusmateriaal, en links naar youtubevideo’s waarop de werken niet alleen te horen zijn, maar vaak de musici ook te zien! En nee, je hoeft geen noten te kunnen lezen (maar het mag wel).

Kosten: €200,00 – plaats van handeling: Jan Schamhartstraat 85 in Olst – 8 dagdelen in oktober en november. De dagdelen worden gekozen in overleg met de cursisten. Opgave en inlichtingen: Zie de website: www.roelsmit.com   

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *