In het project Veilig Buitengebied werken publieke en private partijen onder begeleiding van Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland samen om het buitengebied een veilige plek te laten blijven. Hierin zijn o.a. gemeenten, politie, brandweer, wildbeheereenheden, Staatsbosbeheer, LTO, waterschappen, Enexis, Sportvisserij Oost-Nederland, omgevingsdienst, veiligheidsregio en provincie actief betrokken.
De doelstelling van het project is het vergroten van bewustwording onder inwoners, ondernemers en professionals in het buitengebied. Burgemeester Ron König van Deventer zei daarover: “Ons buitengebied is een veilige plek om te wonen, werken en recreëren. Dit willen we graag zo houden.”
Ook Eren Balanan, teamchef van de politie in IJsselland Zuid, beaamt dit. “Het buitengebied van IJsselland Zuid bestrijkt een enorme oppervlakte. Dit kan een aanzuigende werking hebben op diverse vormen van criminaliteit, het is niet altijd duidelijk wat er zich precies afspeelt.”
Maatschappelijk belang
Deventer, Olst-Wijhe en Raalte hebben met de uitreiking de primeur voor de provincie Overijssel. Helaas stopt georganiseerde misdaad niet bij provincie- of gemeentegrenzen. De andere acht gemeenten in IJsselland maken daarom óók stappen met betrekking tot Veilig Buitengebied.
Naast het project Veilig Buitengebied starten de gemeenten in IJsselland een campagne met Meld Misdaad Anoniem. Inwoners worden opgeroepen om verdachte situaties te melden. Dit kan via M. 0800-7000 of de website van Meld Misdaad Anoniem. Dit is een onafhankelijke meldpunt losstaand van de politie.