Centrale Grondkamer bevestigt verbod op Parkinsonveroorzaker glyfosaat, maar dat kan Raalte en IJssellandschap niks schelen

De Centrale Grondkamer heeft vandaag in hoger beroep besloten dat je pachtcontracten tot zes jaar mag voorzien van een glyfosaatverbod. Op Raalte en IJssellandschap na, geldt zo'n verbod in Salland al.

Interessant? Deel het artikel

roundup
Roundup wordt tot aan de grenzen van de eerste huizen van Raalte Noord gespoten.

Grondbeheerders kunnen pachters verbieden het landbouwgif glyfosaat te gebruiken bij contracten tot en met zes jaar. De gemeente Raalte en grootgrondbezitter IJssellandschap zijn de twee instanties in Salland die daar geen gebruik van maken. Op hun grond is roundup nog van harte welkom.

“Glyfosaat haalt de balans tussen planten, insecten en andere dieren juist onderuit”

In Salland hebben ondermeer de gemeenten Olst-Wijhe en Dalfsen, maar ook het Waterschap en de provincie pachters al verboden roundup te gebruiken. Raalte (GB, BB, CDA en VVD) en IJssellandschap willen daar niet aan. Ze verbergen zich achter dat je zo’n verbod niet kunt opleggen bij langer lopende contracten. Onzin blijkt andermaal, nu de Centrale Grondbank ook in hoger beroep, het verbod op gebruik van het bodemleven dodende gif heeft goedgekeurd. Onder aanvoering van natuur- en milieugedeputeerde Esther Rommel van de VVD zegt de provincie Noord Holland: ‘We streven naar een gezonde bodem, divers bodemleven en een goede waterkwaliteit. We werken hard om de biodiversiteit in Noord-Holland te laten toenemen. Glyfosaat haalt de balans tussen planten, insecten en andere dieren juist onderuit.”

In Frankrijk is Parkinson al een beroepsziekte

De Grondkamer moet uiteindelijk pachtcontracten goedkeuren, als boer en grondeigenaar daar samen niet uitkomen. Nederland heeft vijf van die Grondkamers, en een overkoepelende Centrale Grondkamer. Deze laatste heeft vandaag in hoger beroep besloten dat Noord Holland het landbouwgif wél mag verbieden. Dat maakt de weg vrij voor Raalte en IJssellandschap om ook die stap te nemen. Maar de houding van beide partijen doet vermoeden dat dat niet gebeurt. IJssellandschap beantwoordt vragen van ons op dit thema alleen maar door ons op hun kantoor te gebieden voor een gesprek. In Raalte proberen betrokken partijen zelfs te voorkomen dat er in de raad over dit onderwerp gesproken wordt. Dat staat in schril contrast tot alle andere overheidsinstanties in Salland en de meesten in Overijssel die al jaren een verbod hebben op glyfosaat. Dat gif is volgens deskundigen een grote veroorzaker van Parkinson. In Frankrijk is dat daarom al een beroepsziekte.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.