CDA Raalte: Kerkgebouwen hebben een belangrijke plek in onze dorpen

De fractie van CDA Raalte is bezorgd over de vergaande plannen die er zijn om steeds meer kerkgebouwen in de gemeente Raalte te sluiten voor kerkvieringen. Ook de moeite die kerken hebben om hun exploitatie rond te krijgen, zeker in deze tijden van hoge energiekosten, baart ons zorgen. Daarom stelt het CDA vragen aan het college van B&W.

Interessant? Deel het artikel

Luttenberg01

De kerk heeft in veel dorpen en wijken in onze gemeente een belangrijke publieke functie. De kerk is een plek voor ontmoeting en een plek van overdenking. Een plek die met het sluiten van de kerken dreigt te verdwijnen. De toekomst van kerken raakt ons allemaal. De kerken zijn ook beeldbepalende gebouwen in dorpen of wijken. Kerkgebouwen kunnen ook een belangrijke plek innemen voor de leefbaarheid van onze dorpen en wijken, bijvoorbeeld als MFA of in een woon/zorg concept.

Naar aanleiding van vragen van de CDA fractie in 2019 heeft de voormalig wethouder Cultuur in de periode 2019-2020 verkennende gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de kerken in de gemeente Raalte. Op basis van de gevoerde gesprekken is voorgesteld dat de gemeente kan meedenken over de toekomstige invulling van aan de eredienst onttrokken kerkgebouwen en financieel kan bijdragen aan haalbaarheidsonderzoek en bouwkundig onderzoek.

Uit recente navraag bij de ambtelijke organisatie blijkt dat twee locatieraden van katholieke kerken uit de gemeente Raalte van deze regeling gebruik hebben gemaakt. Twee andere locatie raden van katholieke kerken hebben gebruikt gemaakt van een andere regeling voor onderzoek en het maken van een plan. Met betrekking tot het plan voor Mariënheem weten we dat de gemeente Raalte als gesprekspartner aan tafel zit.

We horen en zien dat de toekomst van de kerkgebouwen leeft. Echter ook dat de realiteit weerbarstig is. Het is lastig om de voortgang te houden en een haalbaar plan te maken. Locatieraden en andere vertegenwoordigers zijn zoekende. CDA Raalte vraagt daarom aan het college een update van de stand van zaken.

Onderstreept het College de belangrijke publieke functie van kerk(gebouwen)en in de gemeente?

Is de gemeente Raalte een gesprekspartner bij het maken van de plannen voor de toekomst van de kerkgebouwen?

Denkt de gemeente mee over de effecten van mogelijke kerksluitingen?

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *