CDA, GB, VVD en BurgerBelangen Raalte vinden roundup prima

Interessant? Deel het artikel

roundup glyfosaat

In Nederland is al enkele jaren een discussie gaande over het verbieden van het gebruik van landbouwgiffen op gronden die in bezit zijn van lagere overheden zoals provincies, gemeenten en waterschappen. Inmiddels hebben al vele lokale besturen, bijvoorbeeld de provincies Overijssel, Gelderland, Noord Brabant en Noord Holland, het gebruik van glyfosaat verboden. Gemeenten als Doetinchem, Ede, Enschede, Gilze en Rijen en onze buurgemeente Olst-Wijhe hebben zich daarbij aangesloten en de gemeenten Almelo, Arnhem, Zutphen, Cuijk, Grave, Oude IJsselstreek, Mill en Sint Hubert, hebben laten weten het verbod volgend jaar toe te passen bij het aangaan van nieuwe pachtcontracten.

Door Hans de Kort

Maar zij zullen beslist niet de enige gemeenten zijn. Dat het Raalter gemeentebestuur, hierin gesteund door het CDA, Gemeentebelangen, BurgerBelangen en de VVD, hardnekkig weigerde daarin mee te gaan, is velen voorlopig een raadsel. De raadsvergadering van 10 september bood enige hoop dat aan die houding iets zou veranderen, maar die hoop bleek ijdel.

Ik heb de discussie rond dit onderwerp gevolgd en ik kom opnieuw tot de conclusie dat argumenten er bij een meerderheid in het geheel niet toe doen.

Enkele voorbeelden.
– CDA, Gemeentebelangen, BurgerBelangen en de VVD beriepen zich erop dat deze middelen door Europa zijn toegestaan. Dat is waar. Maar iedereen die zich in deze materie heeft verdiept, weet dat deze toelating, bijvoorbeeld in het geval van glyfosaat, is gebaseerd op onderzoeksrapporten van de producent van dit gif zelf: Monsanto. De Europese Commissie heeft helemaal geen onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren of daarnaar gevraagd. Hoe gek wil je het hebben?

– Uit onafhankelijk onderzoek is wel degelijk gebleken dat er mensen doodziek dan wel verminkt van zijn geworden en zelfs gestorven. Dat laat deze raadsmeerderheid totaal onverschillig. Ook het feit dat een Hof van Beroep in de Verenigde Staten een eerdere uitspraak bevestigde en daarbij een schadevergoeding aan het slachtoffer Dewayne Johnson toekende van 20 miljoen dollar, speelde bij deze raadsmeerderheid blijkbaar geen enkele rol.

– Raadsvoorzitter, Martijn Dadema (GroenLinks) wist niet eens iets af van een relatie tussen het aanwenden van landbouwgiffen en de teloorgang van de biodiversiteit. Hij wilde, gedreven door deze onwetendheid, een desbetreffende vraag van raadslid Ralph Mulders aan Wethouder Wagenmans dan ook aanvankelijk niet eens toelaten.

– Het gortigst maakte Jan Schokker het. De fractievoorzitter van Gemeentebelangen wist niet dat het verbieden van gif op de bedoelde gronden door pachters/huurders, wel degelijk is toegestaan, maar ontkende dat met een stelligheid die ook ene Donald Trump zo kenmerkt. Bovendien toonde hij zijn onkunde nog eens extra met de bewering dat de schadeclaims tegen Monsanto betrekking hadden op, ik citeer: ‘glikofaat’. Ik heb nergens een beschrijving van die stof kunnen vinden, maar ik geef toe dat ik nog niet op de site van Gemeentebelangen heb gekeken.

– Schokker had nog meer absurde munitie in petto om het verbod af te schieten. Hij betoogde namelijk dat een verbod op het gebruik van landbouwgif, de reguliere sector zou uitsluiten bij het verhuren/verpachten van gemeentegrond. Dat is gek. Hoe kun je immers mensen, die zelf zeggen dat de ze het bedoelde gif helemaal niet gebruiken, uitsluiten met een verbod?

Het mocht allemaal niet baten. Het gevraagde verbod werd afgeserveerd. Opnieuw gold in de Raalter gemeenteraad niet de kracht van argumenten, in dit geval die van GroenLinks, PvdA, D66 en Lokaal Alternatief, maar de macht van het getal van de collegepartijen, nadrukkelijk gesteund door BurgerBelangen.

De vermeende op een na beste burgemeester van Nederland, Martijn Dadema, leek erg opgelucht. Op Raalter gemeentegrond is het dreigende gifverbod immers, ten minste voorlopig, van de baan. Kiezers die de teloorgang van de diversiteit in de natuur willen stoppen, weten waar ze bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen aan toe zijn.

Wie dit gedeelte van de raadsvergadering wil zien, omdat hij/zij mijn verhaal bijvoorbeeld niet geloofd, kan dat via de site van de Gemeente Raalte. Het betreffende onderwerp wordt behandeld na ca. 1:47:00 uur en het duurt ongeveer 12 minuten.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.