Burgerberaad Café: Deventer enthousiast voor een Burgerberaad over klimaat

Interessant? Deel het artikel

210521BurgersB
© BurgersBeslissen

Er is brede belangstelling en enthousiasme voor een Burgerberaad over klimaat in Deventer. Klimaatbeleid en de energietransitie hebben de meeste kans van slagen als politici en inwoners tijdig samenwerken aan breed gedragen oplossingen. Dat kan door het houden van een Burgerberaad. Die conclusie kan getrokken worden uit het G1000 Café van donderdag 20 mei.
In deze online ontmoeting werden de voors en tegens van een Burgerberaad besproken en gingen vijftig deelnemers met elkaar in dialoog volgens de principes van een Burgerberaad.

Burgerberaad

Mirjam de Pagter van G1000.nu, de stichting die al 27 van dit soort trajecten heeft begeleid: ‘Een Burgerberaad bestaat uit inwoners die een afspiegeling vormen van de samenleving. Zij worden door middel van loting uitgekozen. Vervolgens gaan zij met elkaar in dialoog over complexe of gevoelige onderwerpen. Echt naar elkaar luisteren staat centraal, in tegenstelling tot elkaar overtuigen. Binnen het Burgerberaad zoeken deelnemers altijd naar het gemeenschappelijk belang. Vervolgens werken zij met elkaar voorstellen uit voor de overheid.’

Ernest Smeets, een van de Deventer initiatiefnemers, vult aan: ‘Omdat het Burgerberaad qua samenstelling representatief is voor de samenleving, kan de politiek er op vertrouwen dat er maatschappelijk draagvlak is voor de voorstellen waar het Beraad mee komt. Voor het succes van een Burgerberaad is het van groot belang dat de gemeenteraad zich er aan committeert om de voorstellen in beleid te laten landen. Dan kan een Burgerberaad de verbinding tussen inwoners en overheid versterken.’

Tijdens het Burgerberaad Café gingen de deelnemers met elkaar in kleine groepjes in gesprek over de vraag waarom een Burgerberaad voor Deventer belangrijk is en wat men zelf zou willen bijdragen. Dit leverde verbindende ontmoetingen op met mensen die bezorgd zijn over het klimaat, met inwoners die zich niet gehoord voelen ten aanzien van de voorgenomen plaatsing van windturbines, met lokale politici en ambtenaren.

‘Heeft het nog zin om een Burgerberaad te organiseren over het nut en de noodzaak van windturbines?’, was een vraag die leefde onder deelnemers aan het Café. ‘Het lijkt of de plannen al vaststaan.’ Dit werd genuanceerd door enkele deelnemers vanuit de lokale politiek. De besluitvorming rond (de plaatsing van) windturbines is tijdrovend, en dat betekent dat er ruimte is om voorstellen van een Burgerberaad mee te nemen.

Meedoen

Op donderdagavond 10 juni komen de mensen samen die het initiatief verder willen brengen. Wie mee wil doen, mailt: BurgerberaadDeventer@gmail.com.

Een deel van het Café is terug te kijken. Ook het Studium Generale Saxion over het Burgerberaad is terug te zien: youtu.be/_Jhh0rFnEfE . Meer informatie over het Burgerberaad is te vinden op g1000.nu en bureauburgerberaad.nl

© BurgerBeraad

.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.