Hasan Kaddour roept de burgemeesters van Olst-Wijhe en Raalte op hun macht in te zetten om hulp na de aardbeving ook de Syrische grens over te krijgen. Kaddour zei dat gisteren op een schijverspresentatie in Wijhe.
In café De Slinger aan de Wijhese Langstraat presenteerden de vier Olst-Wijhese schrijvers/dichters Hasan Kaddour, Brigitte Wolthuis, Bert Hinnen en Sylvia Huberts hun boeken. Ze lazen voor uit eigen werk en werden geïnterviewd door Anita ten Broeke. De boeken zijn de koop bij de lokale boekhandels in Wijhe en Olst. Heel erg de moeite waard!
Het boek van Hasan Kaddour heet ‘het verhaal van mijn twee dorpen’ en gaat over zijn vlucht uit Syrië naar hier. Een vlucht voor de bommen van dictator Assad, een vlucht van een zekere dood. Andere familieleden vluchtten naar elders in de wereld, sommigen bleven achter. En wonen nu in het aardbevingsgebied. Ook in Syrië is de schade groot, maar anders dan in Turkije was het daad een schade bovenop de schade die de bommen van Assad al had aangericht. Het leven was er al moeilijk, bijna ondragelijk, en dan nu dit er overheen, aldus Kaddour, die nog moeizaam contact heeft met zijn familie.
Grootste probleem is dat de grenzen gesloten zijn. Er komt bijna geen hulp op gang in het land zelf. En van buiten kunnen organisaties maar met moeite hulpgoederen langs de Turks-Syrische grensposten krijgen. En officiële internationale hulp komt ook zo maar niet van de grond, omdat er dan eerst een vraag moet komen van het getroffen land. Die moet in Syrië van Assad komen, maar het rampgebied is niet in zijn handen.
Hasan roept daarom de Sallandse burgemeesters op hun macht aan te wenden die grenzen open te krijgen, zodat een deel van de grote stroom van hulp voor het rampgebied vanuit Salland en de rest van het Westen ook door kan rijden naar zijn thuisland. Refik Köse, Raaltenaar met ook een Turks paspoort, sluit zich bij dat verzoek aan. Hij liet al eerder weten dat er tijdens deze ramp even geen grenzen zouden moeten zijn in de wereld, en dat hij die na de ramp eigenlijk liever ook niet terug zou zien komen.
Dadema op bezoek bij Medine
Op het moment dat Kaddour deze oproep deed, was de Raalter burgemeester Dadeda bij het sociaal cultureel centrum en moskee Medine aan de Oude Molenweg in Raalte te gast. Hij liet zich informeren over de supersnelle organisatie van hulp bieden in Raalte. Dadema zei daarvan onder de indruk te zijn. Ook de Islamitische jeugd uit Raalte kreeg de kans te vertellen wat hun bijdrage is bij het inzamelen van goederen en geld. In de moskee waren binnen 24 uur na de ramp al meer dan zeventig mensen actief om de hulporganisatie op poten te zetten.
(tekst gaat verder onder de foto)
Dadema en wethouder Geria Toetert werden in Medine te woorf gestaan door voorzitter Bülent Köse, Cumhur Yücel, Cihan Vildan, Emrem Aslan en Yüksel Karakaya. Refik Köse was daar ook bij: “Dadema liet weten dat als er nog ergens behoefte aan was dat we dat dan eventueel konden aangeven.” Wellicht past daar de oproep van Kaddour mooi bij.
Website Hulpstichting Sela
Info Hulpstichting Sela