Buitengebied Olst-Wijhe is er stukken mooier uit gaan zien

Interessant? Deel het artikel

rood voor rood buitengebied

Het beleid dat Olst-Wijhe de laatste tien jaar gevoerd heeft om het buitengebied er een stuk mooier uit te laten zien, lijkt een groot succes. Op 65 erven buiten de bebouwde kom is me succes gewerkt naar verbetering.

Omdat veel boeren stoppen en andere boeren steeds groter worden zijn er minder mensen die omzien naar de kwaliteit van het platteland. Tegelijk neemt de behoefte aan recreatie in het het buitengebied toe. In de gemeente Olst-Wijhe wordt al tien jaar gewerkt met KGO: het beleid Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving. Onderdeel daarvan is de Rood-voor-Roodregeling. Dat er lelijke stappen gesloopt worden in ruil voor rechten op een woonhuis te bouwen in het buitengebied.

In veel gevallen wordt daarom landschapsontsierende bebouwing gesloopt. Maar er worden bijvoorbeeld ook landschapselementen hersteld, wandelroutes aangelegd en nieuwe natuur gerealiseerd. Als de ruimtelijke kwaliteit niet voldoende wordt verhoogd, kan de initiatiefnemer ook nog een bedrag storten in de Voorziening Ruimtelijke Kwaliteit, een soort fonds dat projecten financiert die de ruimtelijke kwaliteit in de gemeente Olst-Wijhe verbeteren.

Sloop, nieuwbouw en geld voor ruimtelijke kwaliteitsprojecten

Het KGO-principe is toegepast op 65 erven in Olst-Wijhe. De erven zijn landschappelijk ingepast. Er is maar liefst 63.000 m2 aan landschapsontsierende bedrijfsbebouwing gesloopt. Als de ruimtelijke kwaliteit voldoende wordt verhoogd, mag er een nieuwe ontwikkeling plaatsvinden, zoals het bouwen van een nieuwe woning. Zo zijn er door het KGO-beleid 93 nieuwe woningen gebouwd. De meeste KGO-projecten leveren voldoende ruimtelijke kwaliteit op. Vanuit de Voorziening Ruimtelijke Kwaliteit konden allerlei projecten worden betaald. Zo is een flink bedrag naar de regeling Groene en Blauwe diensten gegaan waarmee aanleg, herstel en beheer van landschap, natuur en water is gerealiseerd. Daarnaast is het educatieproject de Boerderij-school van één van de Olst-Wijhese basisscholen hiermee betaald en is er een subsidietraject geweest voor beplanting op (boeren) erven.

Tot slot

Wethouder Herman Engberink: “Het meest belangrijk van het KGO-beleid is dat we hiermee verrommeling van ons buitengebied tegengaan. Het helpt eigenaren om een nieuwe invulling te geven aan leegkomende erven. Het beleid heeft ons veel tevreden erfeigenaren opgeleverd. Dit beleid is gemaakt om aan de wensen en behoeften van erfeigenaren te voldoen. Wij hopen dat erfeigenaren gebruik blijven maken van dit beleid om zo hun erven nog aantrekkelijker te maken en op die manier bij te dragen aan het mooie Olst-Wijhese landschap.”

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.