De tanks zijn een belangrijke stap in het schoonmaken van rioolwater. Er leven bacteriën in die het vuil in het water opeten. Voor hen is het voedsel. Om de bacteriën in leven te houden, wordt er lucht (zuurstof) in de tanks geblazen, vandaar de naam beluchtingstank. Zo’n tank ziet eruit als een groot bubbelbad met borrelend water en luchtbellen.
Gewapend met een gespecialiseerde uitrusting, daalden professionele duikers af in beluchtingstanks op de rioolwaterzuiveringen in Olst, Steenwijk, Echten en Vollenhove. Voor de schoonmaakbeurt gebruikten ze een indrukwekkende ‘stofzuigerslang’ van maar liefst 120 meter lang. Aan het einde van de schoonmaak zijn het zand en de vezels gescheiden. De vezels gingen naar een vuilverwerker. Het zand is gewassen en wordt hergebruikt in bijvoorbeeld de wegenbouw.
“De hongerige bacteriën zijn essentieel, want juist in de beluchtingstanks vind het échte zuiveren van rioolwater plaats”, vertelt bestuurslid Miranda Wesselink. “De tanks raakten steeds voller. Het werd duidelijk dat onze stille krachten achter het schoonmaken van het water, zelf een schoon bad nodig hadden. Ook hebben ze nu weer meer ruimte om in te leven en hun werk te doen.”
(Tekst loopt door onder afbeelding)
Pacmans
De bacteriën werken als een soort Pacman, het gele happertje in het gelijknamige computerspel uit de jaren ’80. Pacman beweegt zich door een doolhof en slokt alles op wat hij onderweg tegenkomt. Precies hetzelfde wat de bacteriën in de beluchtingstanks op de rioolwaterzuiveringen doen.
Overigens kan het waterschap niet al het vuil uit het rioolwater verwijderen.
Daarom is het belangrijk dat alleen de drie P’s door het toilet worden gespoeld: Poep, Plas en (wc)Papier.
Tampons, frituurvet, medicijnen, verf of de vochtige doekjes niet. Dit geeft problemen bij het zuiveren van rioolwater en kunnen verstoppingen veroorzaken in huisaansluitingen of rioolgemalen.
Meer weten? Kijk op nietinhetriool.nl en wdodelta.nl/schoonwater