BTW verhoging

Het kabinet wil de BTW op sport, horeca, kunst en cultuur verhogen naar 21%. Dit maakt het onbetaalbaar en zorgt voor een verarmde samenleving.

Interessant? Deel het artikel

21 procent btw

Bij een nieuw kabinet horen ook nieuwe plannen. Eén van die plannen is de Btw-verhoging op boeken van 6 procent naar 21 procent. Voor een gemiddeld boek is dat een prijsverhoging van zo’n 2 euro. In deze huidige tijd waarin steeds minder mensen (kunnen) lezen is dat een zorgelijke ontwikkeling. Lezen verbreedt je horizon, verruimt je blik. Boeken laten je zaken vanuit een ander perspectief bekijken. Het kabinet wil dezelfde Btw-verhoging ook toepassen op horeca, media, sport en cultuur. Als de plannen doorgaan moet je meer gaan betalen voor het toejuichen van de plaatselijke sportclub. Een bezoek aan de sportschool wordt duurder. Het lezen van de krant of een boek of het bezoeken van een concert is straks alleen toegankelijk voor wie zich dat financieel kan veroorloven.

Onbetaalbaar

Het betekent dat sport, kunst, cultuur en andere creativiteit voor (amateur)beoefenaars minder toegankelijk, dan wel onmogelijk wordt. Om in het voorbeeld van de boeken te blijven: mijn boek Mozaïek van Geluk kost nu €17,99. Als het boek bij de blauwe bolle wordt gekocht, houd ik daar momenteel minder dan een euro aan over. Via de lokale boekhandel iets minder dan anderhalve euro. Wanneer ik de Btw-verhoging in mijn prijs doorbereken, gaat mijn boek straks zo’n 20 euro kosten. De verhoging niet doorberekenen betekent een negatieve winst.

Ditzelfde probleem hebben straks ook horeca, sportclubs, toneelverenigingen, (lokale) kranten en andere partijen uit de kunst, cultuur en sportsector. Straks is dat alleen nog toegankelijk voor de rijke elite. Krijgen we een land vol met vadsige mensen die gezapig alles tot zich nemen wat hen wordt gevoerd. Dan kan hen werkelijk alles worden wijsgemaakt, want kritisch denken is er dankzij de uitgeklede kunst en cultuursector niet meer bij. Kunnen ze er ook niet over nadenken dat een weekendje weg wel lekker is, omdat hen immers wordt wijsgemaakt dat ze het beste thuis op de bank kunnen blijven zitten omdat ze daar alleen veilig zijn voor de invasie van de groene marsmannetjes die door H.G. Wells zijn uitgenodigd. Nu nog de vraag of die marsmannetjes zelf de Btw-verhoging gaan betalen…

Wil jij binnenkort in spanning zitten of de marsmannetjes jouw huis voorbij zullen gaan? Onderteken dan niet deze petitie.

 

Lees hier de andere reflecties van Liesbeth.
Bezoek ook haar website.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

6 gedachten over “BTW verhoging”

 1. Avatar
  Leo van Krukkert

  ’t Is wat hè, die BTW verhoging op sport, kunst, cultuur en horeca. Want nu gaan mensen die toch al geen interesse hadden in bijv. een boek kopen dat never nooit meer doen. En gelukkig hebben de torenhoge prijzen van een 1ste levensbehoefte zoals levensmiddelen in de supermarkt of absurd hoge energieprijzen daar niets mee van doen.

  1. Avatar

   Is dit artikel een reclameadvertentie voor het boek van mw Jochemsen, om nog snel even haar boek te verkopen voor 17.99 euro zodat ze er nog iets aan kan verdienen? Dan kan zij in ieder geval nog tot de rijkere elite blijven horen, zoals ze dat beschrijft.

 2. Avatar

  Is dit artikel een reclameadvertentie voor het boek van mw Jochemsen, om nog even snel haar boek te promoten voor 17.99 euro, zodat ze er nog wat aan kan verdienen en tot de rijke elite kan blijven behoren, zoals ze het zelf omschrijft? Of is ze echt begaan met de minderbedeelden.
  Aan haar manier van schrijven lees je hier, dat ze wel commercieel ze is.
  Ze zegt nml, dat wanneer haar boek 2euro duurder wordt het 20euro gaat kosten. Dat klopt helemaal niet, want het boek gaat dan 19.99 euro kosten. Ik weet: 20 euro klinkt duurder, dus vandaar dat ze dat bedrag heeft geschreven, om het allemaal nog erger te doen laten lijken. Haar boek kost nu ook 17.99 en geen 18.00 euro. Psychologisch een aantrekkelijkere prijs.
  Ik twijfel dus ten zeerste of mw wel zo begaan is met de minder bedeelden om haar heen. Ze is in ieder geval wel begaan met haar portemonnee…

 3. Harrie Kiekebosch
  Harrie Kiekebosch

  Raymond en Leo, wat een slap gejank. Straks weer die top 700 in een zwaar gesubsidieerd Elckerlyc? De Laarman hangt ook van subsidie aan elkaar. En de sporthal. En Mariaoord. Wat mij betreft allemaal heel terecht overigens.

 4. Avatar
  Leo van Krukkert

  Beste Harrie,

  meningen van anderen afdoen als slap gelul is fout. Daarmee sla je de discussie dood. En jouw idee dat ik (laat ik voor mijzelf spreken) het over subsidie heb gehad slaat de plank ook volledig mis. Ter info kan ik je trouwens melden dat subsidie maar een fractie van de begroting van de Top700 is.

  Hoe dan ook, mijn argument in mijn reactie op Liesbeth Jochemsen is valide.
  Want een boodschappenkar vol levensmiddelen die eerst €75,- kostte is in een paar jaar tijd meer dan €100,- gaan kosten:

  “Consumenten betaalden in juni 2022 gemiddeld ruim 11 procent meer voor voedingsmiddelen dan een jaar eerder.” Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van een nadere analyse van de consumentenprijsindex.

  Dit is de grootste stijging sinds 1976 en een trend die na 2022 heeft doorgezet.

  Wil je Harrie dat ik de stijging van de premie van de zorgkosten en de stijging van de energie- en huurprijzen ook even vermeld of is dit voldoende zo?

  Okay, ik werk in de zorg dus benoem deze eventjes nog:
  https://www.telegraaf.nl/nieuws/656546577/bittere-pil-voor-nieuwe-zorgminister-meteen-een-tekort-van-615-miljoen?utm_source=whatsapp&utm_medium=referral&utm_campaign=whatsapp
  Een giga tekort, welke is achtergelaten door de rampenkabinetten van Rutte.

  Bijna een miljoen Nederlanders leven nu onder de armoedegrens. De groep die daarboven zit rooit het net. Zij zijn waarschijnlijk niet bezig met wel of geen boek kopen. Dat zijn sowieso niet veel mensen. Nederlanders hebben in 2023 per hoofd van de bevolking 2,5 boeken gekocht, evenveel als het jaar ervoor. Het hoogtepunt lag op 3,1 boeken in 2008.

  Bij een BTW verhoging van 21% praten we met deze aantallen over extra uitgaven per Nederlander van hoogstens €7,- per jaar. Je maakt mij niet wijs dat daar de bottleneck zit. Maar ja, Liesbeth Jochemsen moest effe lekker tegen de komst van het nieuwe kabinet schoppen want dat scoort zo goed in haar bubbel.

  1. Harrie Kiekebosch
   Harrie Kiekebosch

   We moesten dat maar eens samen verder uitdiepen. Met je eens dat die boodschappenkar zoveel duurder werd (feiten), maar ik denk dat je de boodschappenkar niet een op een moet doorberekenen. Je kunt ook andere dingen in de boodschappenkar gooien. 90% van wat de supermarkt verkoopt is waardeloze troep.

   And by the way, of wat ik d’r ok nog oaver wolle zeng: subsidie naar de top700 is meer dan terecht! Net als die naar Laarman en Mariaoord. Ik vind subsidie een prachtige manier om te sturen naar beter. Quote van Freek de Jonge: Hoe meer belasting ik moet betalen hoe mooier in het vind. Als ze er maar goede dingen mee doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.