Brave New World door kunstenaars die zich de mond niet laten snoeren

'Brave New World' is een expositie in de Fundatie in Zwolle die aandacht geeft aan de manier waarop kunstenaars zich mengen in het debat van de samenleving.

Interessant? Deel het artikel

fundatie brave new world

Brave New World is een sciencefictionroman die (citeer ik Wikipedia) een toekomstige wereld beschrijft die geheel beheerst wordt door technologie en rationalisme. De mensen zijn gezond en gelukkig, oorlog en armoede kennen ze niet. Maar daardoor zijn ook traditionele waarden als liefde, trouw, gezinsleven, kunst en godsdienst overhoop gegooid, net als de vrije keuze voor een individueel bestaan.

Poddorie, hoe dicht zat de Britse schrijver Aldous Huxley in 1932 al bij de waarheid. Ik wil niet beweren dat liefde, trouw, gezinsleven en godsdienst weggevallen zijn, maar om nou te zeggen dat die nog steeds de waarde hebben als vroeger?
De kunsten staan ook onder druk. Schrijvers, dichters, beeldend kunstenaars, ze worden door de social media achtervolgd en trekken zich terug. Je kijkt wel uit, voor je het weet ben je mikpunt. Zelf vroeg ik me ooit af of het terugsturen van Somaliërs en Syriërs (een PVV-verkiezingsstandpunt) naar hun thuisland, niet te vergelijken valt met het opheffen van de veiligheid die we Wilders (terecht) bieden.
Dat vonden ze bij de anonieme club Vizier op Links niet zo leuk, wat me uiteindelijk zelfs op politiebeveiliging kwam te staan.
De regionale media smulden ervan het slachtoffer in de schijnwerpers te zetten, naar de dader staken ze geen vinger uit.

Als de Tweede Kamer probeert actiegroepen die de rechter vragen dat ons land zich aan zijn eigen wetgeving houdt, een kopje kleiner te maken, zou je een dag later verontwaardigde journalistieke krantenopeningen verwachten. Maar niks was minder waar. Zelfs de JOVD vond dat een aantasting van de trias politica. Maar de journalistiek deed er het zwijgen toe.

Democratie en journalistiek gaan hand in hand, net als democratie en de kunsten. Als de kunst zich stil gaat houden, als schrijvers niet meer mee doen in het debat en beelden kunstenaars geen kritische pamfletten meer maken, dan is dat omdat dat niet goed voelt te doen, omdat dat onveilig is te doen.
Brave New World is ook de naam van de tentoonstelling (nog tot 11 juni te bezichtigen) in De Fundatie in Zwolle waar kunstenaars ‘het woord’ wél nemen en hun visie op de wereld geven. Dat is hoog nodig, want als we ons stil gaan houden, als ons met bedreiging het woord ontnomen wordt, dan glijden we af naar een dictatuur, waarbij boze mensen op hun zolderkamertje de repressie regelen, in plaats van dat de overheid dat doet.

Over Brave New World:
De schilderkunst is levendiger en krachtiger dan ooit. Schilders van nu combineren eeuwenoude technieken met hedendaagse thema’s, verhalen en motieven en laten zien dat de schilderkunst in onze tijd het perfecte paard van Troje kan zijn; aantrekkelijk en verleidelijk, maar vaak met een vlijmscherpe boodschap. Brave New World toont het werk van zestien schilders van onder de 40, die behoren tot de absolute internationale top. Een tentoonstelling vol meervoudige perspectieven, gevarieerde geschiedenissen en nieuwe esthetische kaders, samengesteld door schrijver en kunstcriticus Hans den Hartog Jager.

Hoor hier een interview met Hans den Hartog Jager in NPO Kunststof.

Dit zijn de kunstenaars:
NJIDEKA AKUNYILI CROSBY (Nigeria, 1983) | LOUIS FRATINO (VS, 1993) | RAQUEL VAN HAVER (Nederland, 1989) | LOIE HOLLOWELL (VS, 1983) | CUI JIE (China, 1983) | SANYA KANTAROVSKY (Rusland, 1982) | MELIKE KARA (Duitsland, 1985) | NEO MATLOGA (Zuid-Afrika, 1993) | ANTONIO OBÁ (Brazilië, 1983) | CHRISTINA QUARLES (VS, 1985) | MARINA RHEINGANTZ (Brazilië, 1983) | AVERY SINGER (VS, 1987) | SALMAN TOOR (Pakistan, 1983) | ANH TRÂN (Nieuw-Zeeland / Vietnam, 1989) | ISSY WOOD (VK, 1993) | PORTIA ZVAVAHERA (Zimbabwe, 1985)

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *