Boten op waterstof over de IJssel

Interessant? Deel het artikel

boot waterstof ijssel
Foto: Sendo Liner

Boten op waterstof, professor Ad van Wijk vindt dat een zeer haalbare zaak. Er komt nu ook een proef mee. Nog niet op ze, maar wel voor de binnenvaart. Tanken in Kampen en zo de IJssel op.

Ad van Wijk sprak tijdens een lezing van De Wijzen uit het Oosten in het provinciehuis van Overijssel over de kansen van waterstof: grote windmolens op zee, schepen die af en aan varen om die waterstof naar land te brengen. Niks geen ontploffingsgevaar volgens de professor uit Delft, maar wel zelf ook de brandstof gebruiken die je transporteert. Met als enige uitstoot: water.

Er komt energie vrij bij het proces van de H en O van water (H2O) uit elkaar te halen en weer bij elkaar te doen. Dat proces is honderd procent schoon. En de grondstof is altijd voorradig. Want aan het eind heb je wat je aan het begin ook had. Het is iets minder energiezuinig maar als je niet vervuilt met een immer voorradige bron maakt dat niks uit.

In de Zuiderzeehaven in Kampen gaat Hysolar Innovatie & Advies dat nu werkelijkheid maken voor de binnenvaart. Als dat lukt is er veel gewonnen. Bijna de helft van de binnenvaart in Europa is met Nederlandse schepen. Dat kun je ineens allemaal schoon krijgen! Het zal de sector ook aandrijven: mer schepen, minder over de weg. De Zuiderzeehaven in Kampen is onderdeel van Port of Zwolle en vormt een knooppunt voor onder meer containervervoer van Rotterdam naar noordelijk Nederland en v.v.

Sendo Shipping doet mee aan de proef en heeft daarvoor de ‘Sendo Liner’ ontwikkeld een schip dat op elektrisch vaart.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.