Boswachters aan het woord: Afrekenen met bladblazers

Interessant? Deel het artikel

blad blazen
Foto: Gerben van de Streek Bewerking: Mieke Nijveld

Door Ine Nijveld

Oranje gloed aan de horizon. Ik schiet in mijn bergschoenen, doe mijn oortjes in en start mijn ochtendwandeling om niets van al dit moois te hoeven missen. Om de sfeer compleet te maken zet ik ‘Morgenstemming’ op uit de Peer Gynt Suite van Edvard Grieg. Ik laat mij meeslepen door de melodie van de dwarsfluit en violen en geniet van de steeds blauwer wordende lucht met roze wolkjes. Heerlijk zo.. maar dan gaat het mis…

Als ik bij de sportvelden kom wordt de Noorse romantiek wreed verstoord door 3 bladblazers. Mannen met oranje vestjes en gehoorbeschermers nemen hun taak uiterst serieus. Zij zorgen ervoor dat er geen blaadje op de groene voetbalmat blijft liggen. Dit gaat gepaard met een klere herrie, waardoor dan wel weer de hele wijk weet dat er dit weekend lekker bladvrij gevoetbald kan worden. Enfin, van mijn rustige sfeervolle ochtend beleving is weinig over.. Grmbl..

Gisteren hadden wij discussie op kantoor over soortgelijke zaak. Collega’s stonden klaar te gaan bladblazen in het bos. Met de tractor door de prachtige bospaden met herfstkleuren. Wandelpaden idyllisch bedekt met geel, bruin, rood in één keer bladvrij. Vanuit ecologisch oogpunt is dit niet nodig; sterker nog, blad is prima voor het bodemleven. Vanuit recreatief oogpunt is het zeker niet nodig; je gaat juist naar het bos om lekker door de bladeren te schoppen. Waarom doen we het dan toch? Vanuit het beheer van het bos en de heide. Er wordt het hele jaar door gewerkt in het bos. De zware wagens rijden over vaste paden. Als daar veel blad op komt worden de paden kapot gereden en kunnen er geen wandelaars, fietsers of ruiters meer over. We beperken het bladblazen tot enkele brede paden waar het echt noodzakelijk is.

Inmiddels is mijn spotifylijstje toe aan de volgende compositie. Peer Gynt is aangekomen in het land van de trollen. Terwijl hij ontsnapt aan het trollenvolk stort de hal van de bergkoning in. Het aanzwellende volume van hobo’s, klarinetten, bekkens en trommels overstemmen met gemak de bladblazers op het sportveld.

Op een doordeweekse herfstdag kun je nog in alle rust genieten in het bos. Mocht je onverhoopt toch mijn collega’s met de bladblazer tegenkomen, weet dan…Peer Gynt rekent er wel mee af!

Ine Nijveld is boswachter op de Sallandse Heuvelrug.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Partnerbijdragen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *