Boswachter Wendy de Vroome: De vliegende mier

Misschien ken je ze wel. Die diertjes die in kolonne je huis binnentreden en naar etensresten en zoetigheid zoeken. In huis zijn ze misschien lastig, maar in de natuur vooral heel nuttig. Boswachter Wendy de Vroome vertelt.

Interessant? Deel het artikel

Staatsbosbeheer vliegende mier

Dit seizoen ben ik bezig met een inventarisatie van alle (bos)mieren in Boswachterij Ommen. Tijdens het inventariseren is goed te zien hoe die mieren leven en reageren. Zo hebben ze allemaal een eigen taak. Kindermeisjes, nestbouwers, voedselzoekers, soldaten en koninginnen. En wist je dat het allemaal vrouwen zijn die dit werk doen!

 

Door boswachter Wendy de Vroome

 

 

 

Ieder haar taak

Als je per ongeluk op een nest stapt of een takje verschuift in het nest zie je vaak een wirwar van mieren. Als je goed kijk zie je dat ieder zijn eigen taak heeft. De poppen zijn voor de kindermeisjes en de soldaten zullen je wel even besproeien met mierenzuur. Dat is trouwens goed voor als je verkouden bent. Even je hand erboven en daarna de geur opsnuiven. Dan is je luchtweg weer open 🙂

De werksters bepalen alles is het nest. Ook als ze bijvoorbeeld het nest moeten verplaatsen of willen uitbreiden. Bij het verplaatsen gaan ze gewoon met ze allen aan de gang. Iedereen een naaldje, dan is het zo gebeurd. Vervolgens de Koningin op de troon en het nest is weer compleet.

Gezinsuitbreiding

Gaat het goed met het nest en is er uitbreidingsdrang? Dan gaan ze de mannen en koninginnen eitjes verzorgen zodat die uitkomen. Alleen deze twee geslachten hebben vleugels. Dus nee, vliegende mieren bestaan niet…
Ze paren in de lucht en de bevruchte vrouwtjes gaan zoeken naar een geschikte nest locatie. Ze strijkt neer en bijt  haar vleugels af, want die heeft ze niet meer nodig. De mannen hebben hierna geen functie meer en gaan dood.

Bruidsvluchten

Deze warme dagen met zwoele avonden zijn ideaal voor de mieren om een ‘bruidsvlucht’ te maken. Dus zie je ze vliegen? Dan is het tijd om de bloempotten buiten te zetten. Daar zitten de wegmieren graag in.

Nuttige diertjes

Nu ik dit allemaal te weten ben gekomen ga ik toch anders naar ze kijken. Mieren zijn bijvoorbeeld erg goed voor de bodem. Ze maken het luchtig en er ontstaat een microklimaat in het nest. Hier leven ook weer andere soorten mieren en insecten in. Maar denk ook aan het tegengaan van plagen in de bossen. Oplossen zullen ze, met bijvoorbeeld het probleem met de letterzetter, niet doen, maar tegengaan of verminderen denk ik wel.

Mieren zijn voornamelijk carnivoor en eten graag insecten. En zelf zijn ze weer voedsel voor andere dieren, wat ook waardevolle bijdrage is.

Al met al zijn ze dus niet zo lastig!

Het is echt de moeite waard om ze eens van dichtbij te bekijken met een loep of met je verrekijker (omgekeerd). Pak ze wel aan minimaal twee pootjes vast! En ja, ze kunnen bijten of steken. Alleen je vinger is voor die kleintjes veel te taai!

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.